Kardinal BertoneDržavni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone predvodio je u petak slavlje blagoslova prostorija Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) u Ilici 242 u Zagrebu. Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, svečanosti su nazočili apostolski nuncij u RH nadbiskup Mario Roberto Cassari, hrvatski nadbiskupi i biskupi predvođeni predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Marinom Srakićem, a među uzvanicima su bili predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader, ministri, prorektori zagrebačkog Sveučilišta, gradonačelnik Milan Bandić i brojni drugi.

Kardinal Bozanić je u govoru podsjetio na uspostavu HKS-a, sadašnja nastojanja i buduće planove. Zahvalio je svima, posebno državnim i gradskim vlastima, koji su svojim zauzimanjem pomogli u ostvarivanju toga projekta. Istaknuo je da je polazište osnivanja HKS-a “nastojanje da Crkva, vršeći svoje poslanje, pomogne u sustavu visokoga obrazovanja u Hrvatskoj i da svoje mogućnosti usmjeri u društveni prostor za koji smatra da je danas iznimno važan, a za koji nije bilo preduvjeta u prošlim desetljećima”.

Budući da sveučilište nosi odrednice hrvatskoga i katoličkoga, kardinal Bozanić izrazio je želju da ono bude razvijano širom Domovine, ali isto tako da ga zavole, prepoznaju i s njime žive hrvatski ljudi diljem svijeta. Podsjetio je kako je Povjerenstvo HKS-a najavilo početak rada akademske godine 2009./2010. dodajući da se ono ne zaustavlja samo na programima psihologije, povijesti i sociologije za koje su dobivene dopusnice, nego radi na još nekoliko programa i osobito želi intenzivirati međunarodnu suradnju.

“Ovo Sveučilište želi da u njegovu krilu budu zastupljena sva znanstvena područja i discipline”, kazao je kardinal Bozanić dodajući da je bl. Alojzije Stepinac svom dušom želio unaprijediti katoličko školstvo i “sigurno se danas s nama raduje u nebu zbog ovoga djela”.

 

Kardinal Bertone prenio je pozdrave i blagoslov pape Benedikta XVI. te njegovu čestitku za skori početak akademskoga djelovanja HKS-a. “Mogu vam reći da Papa, i sam stručnjak na sveučilišnom planu, polaže velike nade i gleda s očinskom naklonošću na akademski svijet, od kojega očekuje odvažne izbore kršćanskoga života kao i značajne doprinose znanstvenom istraživanju. Jednako tako, kako sam nekoć kroz mnogo godina i sam imao korisno iskustvo predavanja na sveučilištu, svjestan sam koliko je važno služenje koje katoličko sveučilište može dati Crkvi i društvu”, kazao je kardinal Bertone.

Naglasio je kako svaka kulturna ustanova, a napose katoličko sveučilište, u svojim znanstvenim promišljanjima ne može zaobići traženje Boga. “Čak štoviše, katoličko je sveučilište pozvano biti povlašteno mjesto evangelizacije kulture. Sam naslov ove ustanove – Hrvatsko katoličko sveučilište – sugerira nam odmah njegovo poslanje: biti središte znanstvenoga istraživanja, prosvijetljeno Božjom riječju i vjerno učiteljstvu Katoličke Crkve, u kojem se kultura hrvatskoga naroda otvara dijalogu s ostalim kulturnim datostima.”

O pozornosti koju Crkva pridaje katoličkim sveučilištima svjedoči činjenica da je i ona sama kroz stoljeća osnivala različita sveučilišta, među kojima i neka od najslavnijih i najstarijih, podsjetio je kardinal Bertone ističući kako nedavno izdanje Kongregacije za Katolički Odgoj “Universitates et alia Instituta Studiorum Superiorum Ecclesiae Catholicae”, donosi da je u svijetu u 2005. godini djelovala 1861 katolička sveučilišna ustanova.

“U tom kontekstu, inicijativa da se pokrene Hrvatsko katoličko sveučilište primljena je s velikim odobravanjem, osobito vodeći računa o očekivanjima i potrebama koje su se pojavile posebno u kulturnom ambijentu narodâ koji su sve do nedavno bili pod vlašću komunističkih i ateističkih ideologija. Katoličko je sveučilište zapravo snažno ucijepljeno u misiju Crkve da informira i formira odgovorne i zrele osobe, svjesne svoga identiteta i evanđeoskoga poslanja, spremne preuzeti vodeće uloge u različitim područjima društva. Mislim ovdje, naravno, ne samo na vašu zemlju, nego i na Europu, kojoj Hrvatska i zemljopisno i kulturno već stoljećima pripada, i čijoj izgradnji može dati veliki doprinos, zahvaljujući intelektualnom potencijalu koji posjeduje te vjerskom nasljeđu koji je povijesna i kulturna baština hrvatskoga naroda”, kazao je kardinal Bertone na blagoslovu prostorija Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. (iu, gk)

 

Hrvatsko katoličko sveučilište