Pročitajte izvještaj sudionica foruma mladih katolika Hrvatske  „Forum plus“ – nedavno održanog u Splitu…

 

 

 

U tjednu 22.-29. rujna mi, studentice Sveučilišta, Jozefina Javni i Mihaela Tikvica, imale smo priliku sudjelovati na forumu mladih katolika Hrvatske, „Forumu plus“, koji se održao u Splitu.

Forum+ organizirali su Studentski katolički centar Split (Skac-St) i Studentski katolički centar Zagreb (SKAC- Palma). Okupilo se pedesetak mladih katolika, koji su za taj događaj odabrani po kriteriju najaktivnijih u svojim zajednicama. Cilj Foruma+ bilo je okupljanje mladih iz različitih katoličkih udruga i zajednica diljem naše Domovine.  Kroz tjedan dana provedenih u Splitu Forum je sudionicima ponudio bogat i raznolik program. On  sastojao od: predavanja domaćih i inozemnih predavača koji su nas podučavali i svjedočili nam o promicanju ispravnih vrijednosti na različitim poljima života, zatim svakodnevne euharistije i duhovnih sadržaja, te rekreativnih i zabavnih sadržaja za druženje i međusobno upoznavanje.

Forum je započeo predavanjem don Damira Stojića, koji je govorio o mladima u Crkvi, te na koji način su oni pozvani služiti joj. U nedjelju, 23. rujna održala se jednodnevna duhovna obnova koju je držao fra Ante Vučković, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Fra Ante je kroz detaljno tumačenje biblijskih odlomaka progovorio mladima.

U ponedjeljak je održan jednodnevni izlet na rijeku Cetinu gdje su se sudionici imali priliku okušati u raftingu, te se pobliže upoznati i zbližiti.  U uotrak, 25. rujna je studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i dugogodišnja debatantica Helena Lovrić upoznala  mlade sudionike s osnovama britanske parlamentarne debate. Nakon što su bili upoznati s pravilima sudionici su se mogli okušati u pravoj debati, te tako naučiti argumentirano raspravljati. Na posljepodnevnom predavanju gostovao je don Saša Ilijić, povjerenik za pastoral mladih Krčke biskupije i postulator kauze za proglašenje blaženim dr. Antuna Mahnića, voditelja i idejnog začetnika Hrvatskog katoličkog pokreta o kojem je don Saša govorio.

U srijedu, 26. rujna mladima je govorio Krešimir Miletić, voditelj inicjative „Vigilare“ te progovorio o tehničkim detaljima inicijative kako bi se mladi s njome upoznali i na taj način, te eventualno pronašli inspiraciju za daljnje djelovanje. Posebno je napomenuo mladima da je u javnom djelovanju do ostvarenja ciljeva moguće doći sekularnima metodama i argumentacijom, ali da uvijek moraju biti naslonjeni na Isusa Krista.

Poslijepodnevno predavanje u srijedu bilo je rezervirano za političarku, članicu HSS-a Marijanu Petir koja je ohrabrila mlade za djelovanje u politici rekavši kako hrvatska politička scena treba mlade, aktivne ljude koji žive autentične kršćanske vrijednosti.

Predstavljeni su i uspješni socijalni projekti koje su pokrenuli mladi. O njima je govorio Siniša Pucić, član Franjevačkog svjetovnog reda (OFM), mjesnog bratstva Trsat. Aktivnosti su usmjerene uglavnom na beskućnike, te na njihovu resocijalizaciju. Prihvatilište za beskućnike, Socijalna samoposluga, „Mladi protiv gladi“, „Ulične svjetiljke“, „Božićni ručak/Uskrsni doručak za siromašne“ su neki od projekata koje su zasnovali.

U četvrtak, 27. rujna prof. Ladislav Iličić mladima je progovorio o udruzi Glas roditelja za djecu (GROZD). Udruga, kojoj je on na čelu, napravila je prijedlog cjelovitog zdravstvenog odgoja za hrvatske škole. Poručio je kako mladi trebaju naviještati Evanđelje tamo gdje je potrebno, a ne tamo gdje se dobro osjećaju, te je govorio s kojim se sve problemima susretao kada su državne institucije odlučivale o prihvaćanju i uvođenju ovog programa.

Kao jedna od inicjativa predstavljen je World Youth Alliance (Svjetski savez mladih) čiji je cilj promicanje dostojanstva ljudske osobe među mladima iz razvijenih i nerazvijenih zemalja svijeta. O njemu su govorili Agnes King i Juan Ignacio Fernandez Torres koji su na splitski forum stigli iz Bruxellesa. Dvoje mladih Hrvata, Kruno Stjepanović iz Zagreba i Jelena Hrgović iz Splita, također je podijelio svoje iskustvo članstva u savezu, te pričalo o svojevremenim projektima na kojima su sudjelovali u New Yorku i Bruxellesu.

U petak, 28. rujna predavanje je održao dr. sc. Božo Skoko, predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te suutemeljitelj jedne od vodećih agencija za odnose s javnošću u Hrvatskoj. Sudionicima je progovorio o vještinama i taktikama medijskog komuniciranja.

Ogranizaciju European Dignity Watch predstavila je Sophia Kuby, lobistica u Europskom parlamentu i osnivačica organizacije. Članovi organizacije svojim djelovanjem žele postići da europski zakoni budu u skladu s ljudskim dostojanstvom i temeljnim ljudskim vrijednostima. Sophia Kuby nas je upoznala s osnovnim vještinama javnog nastupa, što smo imali priliku i vježbati pred kamerom.

U subotu, 29. 9. Forum+ je zaključen. Riječima je malo opisati što smo sve naučile i iskusile u ovih tjedan dana. Mogle bi reći da nam je Forum bio implus i poticaj na daljnje djelovanje i to na poljima u kojima smo kompetentne, jer, poučene iskustvom drugih, starijih i uspješnih u svome poslu, tako najbolje možemo svjedočiti vjeru i raditi na dobrobit cjelokupnog društva.

Forum + je jedna posve nova inicijativa, ostvarena uz veliko zalaganje i trud te nam je uistinu drago da smo mogle biti dio toga. Vratile smo se kući prepune dubokih dojmova, korisnih i lijepih iskustava, kao i novih ideja i motivacije za daljnji rad i djelovanje. Forum nas je također povezao s mnogim zanimljivim mladim ljudima koji, poput nas, teže za istinom,  te smo stekli vrijedna poznanstva i prijateljstva.

Budući da smo na Forumu + sudjelovale ponajprije kao studentice našeg Sveučilišta, željele bismo s našom sveučilišnom zajednicom podijeliti svoja iskustva i dojmove kao i znanja i informacije stečene na Forumu +. Stoga ćemo u ponedjeljak, 15. listopada 2012., u 15:15 u predavaonici br. 3, održati prezentaciju kao osvrt na Forum+ za sve zainteresirane kolege i ostale članove Sveučilišne zajednice. Forum je okupio članove različitih zajednica, projekata i inicijativa, a bio je usmjeren ka poticanju aktivnog djelovanja i organiziranja u svojim sredinama. Stoga je ovaj susret prilika da vam, uz svoje dojmove, prenesemo informacije o inicijativama i projektima s kojima smo se upoznale kako biste saznali nešto više o njima, a možda se i uključili u rad neke od njih. Pozivamo vas da dođete!

Jozefina Javni i Mihaela Tikvica, studentice 3. godine povijesti

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište