Izv. prof. dr. sc. Basilio Monteiro s Odsjeka za masovne komunikacije Sveučilišta St. John’s u New Yorku održao je u petak 3. ožujka 2023. u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ predavanje „Media in the Global Age. Consequences of the global Commercialization of Media“.  

Prof. Monteiro u uvodnom je dijelu predavanja prikazao povijesni razvoj komunikacijskih tehnologija te se zatim osvrnuo na proces globalizacije, pojasnivši na koje se načine očituje u suvremenim društvenim, političkim i ekonomskim sustavima. Istaknuo je i neke od suvremenih rizika globalizacije te pojasnio neke aspekte fragmentirane slike suvremenog svijeta.  

Govorio je o i posljedicama globalne komercijalizacije medija te istaknuo da je tržišna raspodjela kulturnih dobara, zajedno sa sve manjom važnosti javnih medijskih servisa, dovela do uništenja javne komunikacije koja je, kako je istaknuo, temelj demokratskog procesa. Između ostaloga, govorio je o važnosti tehnologije i digitalizacije u oblikovanju novih društvenih dinamika.  

Izv. prof. dr. sc. Basilio Monteiro je direktor diplomskog programa međunarodne komunikacije na Sveučilištu St. John’s u New Yorku. Njegova specijalizacija je područje međunarodne komunikacije, a predaje komunikacije i globalni razvoj, medije i javne politike, medije i politiku izgradnje mira, medije i ljudska prava, medije i javnu diplomaciju te etiku u digitalnoj ekologiji.