U ponedjeljak 23. studenoga 2015. godine u 18 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u dvorani Vijenac, uoči znanstvenog skupa o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nakon predavanja dr. sc. Esther Gitman o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu bit će otvorene izložba

Alojzije Stepinac u slici i riječi

autorskog trojca doc. dr. sc. Marija Keve, doc. dr. sc. Tomislava Anića i Suzane Obrovac Lipar, prof.   

O izložbi će govoriti izv. prof. dr. sc. Frano Dulibić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji u Hrvatskoj slovi za najveći autoritet na polju karikature te mons. dr. sc. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Izložbom se želi prikazati obrazac oblikovanja javnoga mnijenja kojega je Komunistička partija Jugoslavije provodila putem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa u razdoblju od 1945. do 1946. godine.

Naočigled karikature na neprimjeren način prikazuju nadbiskupa Alojzija Stepinca kao suradnika ustaškog režima i neprijatelja odnosno kočničara razvoja novog društvenog poretka. Karikatura je bila usmjerena prema oblikovanju javnog mnijenja čije je obrazovanje, odnosno stupanj pismenosti iziskivao da slikovni dio karikature nadopuni njezin tekstualni dio. Nepismenom puku bilo je lakše nametnuti ideje o novom poretku kroz vizualni izričaj.

Kao autori izložbe htjeli smo kao svojevrsni odgovor na karikaturalni dio izložbenog postava predstaviti 27 dokumenata opsegom od jedne, pa do desetak stranica teksta, čija je temeljna nakana pobijanje negativnog efekta koje postižu karikature. Bitno je osobito napomenuti kako se radi o reprodukcijama i prijepisima izvornika nastalih djelovanjem zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u ratnim okolnostima (14. svibnja 1941. do 14. travnja 1945.). Izložbeni postav će, osim dokumenata nastalih djelovanjem nadbiskupa (zapisi, propovijedi protiv rasne politike, intervencije kod vlasti NDH, prosvjedi upućeni Poglavniku i pojedinim ministrima), sadržavati i prijepise dokumenata u kojima postoje svjedočanstva drugih osoba o djelovanju nadbiskupa Stepinca u korist Srba (francuski generalni konzul iz Zagreba, dopisi Special Operation East, kardinal Maglione itd.) kao i prijepise dokumenata zahvale za nadbiskupove intervencije u korist Srba.

 

Autori izložbe:

Dr. sc. Mario Kevo i dr. sc. Tomislav Anić docenti su na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Njihov znanstveni interes usmjeren je prema temama iz  razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća u bivšoj državi. Suzana Obrovac Lipar voditeljica je Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog katoličkog sveučilišta i doktorantica na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju komunikologije na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište