Od 02.11. do 04.11.2017. u Rijeci se održavao 5. Riječki interdisciplinarni kongres pod nazivom Svi smo jednaki, ali neki su jednakiji, a raspravljalo se o ljudskim pravima, društvenoj pravednosti, slobodi i jednakosti. Na kongresu su sudjelovali profesori i predstavnici udruga i institucija koji zastupaju i brane prava određenih skupina. Studenti su izlagali, ali i sudjelovali u brojnim raspravama i debatama te tako uz profesore razmjenjivali mišljenja i stajališta.

Moje sudjelovanje na kongresu bilo je aktivno i uključivalo je izlaganje pod naslovom Medijska manipulacija mladima koje je upućivalo na važnost medijske kompetencije, a povezano sa nepovoljnijom pozicijom mladih pred medijima koji vješto koriste njihovu nedovoljnu medijsku pismenost.

Sadržaji koje nam mediji svakodnevno serviraju nisu uvijek istiniti te umjesto proizvoda koji zadovoljavaju stvarne potrebe društva, promoviraju one proizvode koji donose najviše profita i ne koriste nikome osim njihovim proizvođačima. Manipulatori se vode i razvijaju prema pedocentričnoj doktrini u odgoju, tj. djetetu se prepušta inicijativa u svemu, dijete je središte svijeta. Neki primjeri takve doktrine su: zarada bez truda, potpuna sloboda izbora, ostvariti svoje „ja“ umjesto suradnje s drugima, ukinuti sve norme, biti pojedinac bez granica. Takav privid stvaranja slobode skriva u srži sve više kontrole. Svi postajemo isti, robovi potrošačke kulture, postajemo jednaki, kontrolirani od strane male elite. Daje nam se veliki izbor proizvoda i usluga na biranje, daje nam se sloboda, ali time i obvezu služenja tim „jednakijima“. Ali postavljamo pitanje, što ćemo sa svim tim izborom, hoće li nam biti bolje, da li možemo sve iskoristiti i da li nam sve to treba? Prema Baumanu, svijet pun mogućnosti nalik je na švedski stol s jelima od kojih cure sline, ali tako brojnima da se ni najveći izjelica ne može nadati da će ih sve kušati.