Studenti druge godine diplomskoga studija komunikologije HKS-a, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo, u petak 17. prosinca posjetili su prostore Hrvatske katoličke mreže i Hrvatske biskupske konferencije.

 

Posjet je održan u sklopu kolegija Izvješćivanje o vjerskim temama i Integrirana medijska redakcija koje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predaje doc. dr. sc. Suzana Peran, koja je i organizirala studijski posjet.

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić upoznao je studente s radom i ustrojem Mreže koja obuhvaća Informativnu katoličku agenciju, Hrvatski katolički radio i portal Hrvatske katoličke mreže. Poseban je naglasak tijekom razgovora stavljen na to kako Hrvatska katolička mreža koristi nove medije, odnosno kako na njihovom primjeru izgleda integracija više medija. Također se osvrnuo na specifičnosti, ali i prednosti rada i izvještavanja za katolički medij. Nakon upoznavanja s Hrvatskom katoličkom mrežom u teoriji, urednik Kovačić studente je proveo kroz uredništvo i studio HKR-a što je bila prilika da sve ono što su čuli, što od urednika što ranije na predavanjima, vide u praksi te upoznaju neke od novinara i urednika koji ondje rade.

O Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, njezinim odborima i vijećima, studentima je govorio generalni tajnik HBK doc. dr. sc. Krunoslav Novak. Kroz kratke prikaze svakoga tijela HBK studenti su od generalnog tajnika saznali osnovne informacije o radu i ustroju Konferencije što im može poslužiti za bolje razumijevanje djelovanja HBK te za buduće profesionalno izvještavanje o vjerskim temama.

Saznati više o ustroju HBK bila je izvrsna podloga za razumijevanje problematike koju je iznio glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić. Na nekoliko primjera loše medijske prakse i vlastitih iskustva prikazao je koliko su izazovne i zahtjevne obje profesije, i ona glasnogovornička i novinarska, te upozorio na „sitnice“ koje valja imati na umu prilikom rada u medijima ili tiskovnome uredu. No, da ne ostane sve na izazovnosti i zahtjevnosti, Ancić je, kao što su to učinili i generalni tajnik Novak i glavni urednik HKM-a Kovačić, potaknuo studente da u svome budućem radu budu hrabri i razboriti, da uvijek u izvještavanju ustraju u istini te im poželio sreću u daljnjem studiju i radu.

  

 

Vijest preuzeta s IKA.HKM.HR.

Hrvatsko katoličko sveučilište