U četvrtak, 20. ožujka 2014., naši svećenici pozivaju na ispovijed u Sveučilišnu kapelu. 

Brat Marija Dražen Vargašević ispovijedat će od 12 do 13 sati, a velečasni Krunoslav Novak od 13 do 14 sati. 

 


 

Ne propusti dan

“Život je zadaća. O ispunjenju te zadaće ovisi hoćeš li biti sretan u životu ili će tvoj život biti promašaj. Darovan ti je ovaj dan koji je pred tobom. On ti je dobra prilika. Što ćeš s njime učiniti?
Dan možeš promašiti bezbrojnim lutanjima prostorima, ulicama, nazivanjem prijatelja ili gubljenje vremena u nevažnome čitanju, slušanju, zastajkivanju.
Možeš se prepustiti beskorisnom drijemanju. Isto tako taj dan može postati osloncem kojim ćeš se oslanjati u svojoj budućnosti. Sve ono što si u prošlosti krivo učinio, danas možeš popraviti.
Danas možeš napisati pismo na koje se već dugo od tebe traži odgovor.
Danas možeš početi učiti jezik koji bi htio.
Danas možeš posjetiti bolesnika, zatvorenika, prognanika.
Danas možeš pročitati knjigu ili neko dobro štivo i obogatiti svoje srce.
Danas možeš početi moliti odvažno, odlučno i ustrajno.
Danas možeš završiti onaj posao koji već dugo čeka na tebe. danas možeš nazvati prijatelja i obnoviti staro prijateljstvo.
Danas se možeš trgnuti iz svoje letargije, obamrlosti i uspavanosti te započeti novi život.
Danas možeš poći na ispovijed i skinuti sa sebe teret grižnje savjesti.
Danas možeš početi učiti da konačno položiš ispit.
Danas možeš početi vježbati da više ne budeš razdražljiv prema svome bračnom drugu, prema djeci, prema kolegama na poslu.
Danas se možeš odricati, postiti, žrtvovati, darivati nekoga. danas možeš, dakle, obogatiti svoj dan. Prepustiš li još jednu priliku, ostavit ćeš za sobom još jedan prazan dan koji će te opterečivati, činiti razdražljivim i pomalo rastatkati. Pred tobom je, dakle, život i smrt. Na tebi je da biraš. 
Zemljom prolaziš samo jednom. I ovaj dan ti je samo jednom darovan. On se nikada više neće vratiti. Ono što je jednom ostavljeno praznim nikad se više ne može ispuniti. A ono što si danas ispunio, nikad se više ne može isprazniti. Što danas načiniš, u vjećnosti ćeš uživati. Sve što danas propustiš, nikada više nećeš nadoknaditi. Vrijeme je dar u kojem rastemo ili u kojem se snizujemo.
Stari Rimljani govorili su: Nulla dies sine linea – nijeda dan bez povučene crte.
Život je borba – kaže Sveto pismo. – Svaki dan treba iznova uzeti svoj križ – kaže Isus – kako bi mogao biti njegovim učenikom.
Svijet u kojem živimo suprotstavlja nam se. On te želi zaustaviti da ideš u susret životu. Sve oko tebe sprečava te da činiš dobro djelo, da učiniš novi korak, da ispuniš svoje vrijeme. Tek ispunjeno vrijeme je vječno vrijeme. Valja ti se boriti, opirati i odricati. 
Započni odmah. Najprije se pomoli Bogu da dobiješ snagu kako danas ne bi promašio dan, već ga ispunio. Uvečer bit ćeš sretan jer je za tobom ispunjen dan na koji se možeš zauvijek osloniti.”

Povatak nade, Tomislav Ivančić

 

Hrvatsko katoličko sveučilište