U želji da Božić 2020. zaista bude ispunjen ljubavlju i dobrotom,  studenti druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija komunikologija započeli su humanitarnu akciju Dobro sam koja je za cilj imala probuditi svijest i educirati zajednicu o depresiji. Studenti su akciju ponosno i službeno završili prošlog utorka, 23. ožujka.  
Korak po korak, na temelju zajedničkih ciljeva i interesa, stupili su u kontakt s udrugom „Životna linija“ kako bi upravo njihovim štićenicima osigurali kvalitetan i kontinuiran program.

U suradnji s predsjednikom udruge, Tinom Pongracem te uz poticaj i pomoć doc. dr. sc. Suzane Peran s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i vlč. Odilona Singboa, akcija je osvanula na Instagramu – @dobrosam.akcija.

Motivacijski tekstovi, poruke dana, videi pjevačica Vanne, Nine Kraljić i Ane Bertić, pjevača Roka Blaževića te podrška influencerica Chance to Walk i Doris Stanković, koja je osim što je influencerica ujedno i kolegica studenata komunikologije druge godine, bili su samo dio cjelokupnog sadržaja kojeg su objavljivali.

U samo nekoliko dana od osnutka profila, imali su priliku uputiti publiku od 1 000 ljudi u svoj rad i rad udruge Životna linija, a kako bi pokazali brigu i o svojim pratiteljima, pružili su im priliku postavljanja pitanja psihologinji Ivani Čorić. Video s njenim odgovorima također se može pogledati na Instagramu!

Video koji je studente najviše povezao bio je intervju sa sestrom čiji je brat počinio samoubojstvo. Ovime su željeli upoznati ljude s onom najgorom posljedicom depresije i posljedicama koje ostaju na bližnjima, stoga hvala sugovornici koja je hrabro ispričala svoju priču.

Zaključno, sadržaja je bilo mnogo, ali najponosniji su na maske za  lice s logotipom akcije koje su prodavali po cijeni od 30 kn. Zajedno s uplatama na žiro račun udruge i novcima od prodanih maski, prošlog su utorka predsjedniku udruge predali 5170,19 kuna koji je istaknuo:
Nije bilo nikakvih natječaja, ni od države nismo dobivali ništa, ni od grada. Onda ste vi uskočili u pomoć i još neke zaklade i sada dobro stojimo. Ovo nam jako značilo, financijski i simbolično!

Kada su ga upitali u što točno Udruga planira investirati s prikupljenim donacijama, napomenuo je kako će se time financirati grupe za racionalnu podršku i stručnjaci koji će voditi iste, ali i ostale radionice za mentalno zdravlje. Naglasak je stavio na praktični rad i materijale koji će se sada omogućiti korisnicima, a važnost tih radionica je upravo prevencija samoubojstava i pravilno liječenje depresije.

Gotovo svi studenti druge godine komunikologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su u ovom malom, ali značajnom projektu. Svakako imaju na čemu biti zahvalni jer su napravili nešto veliko.

Studenti također zahvaljuju i svima onima koji su im bili podrška i koji su svoje slobodno vrijeme posvetili zajedničkom radu!

 

Vijest napisala: Kristina Duvnjak, studentica 2. godine preddiplomskog studija komunikologije