Na Sveučilištu Notre Dame u Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtak 27. listopada 2022. potpisan je dokument „Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije“ (The Rome Call for AI Ethics).

Prije potpisivanja dokumenta izlaganja, u kojima su iznijeli svoja stajalište o etici i umjetnoj inteligenciji, održali su predstavnik Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO),  te novi potpisnici predstavnici Sveučilišta SWPS iz Poljske, Međunarodnog sveučilišta Schiller iz Španjolske, Njemačke, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, Sveučilišta Chuo iz Japana, Sveučilišta Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, Sveučilišta Navarra iz Španjolske, Sveučilišta u Johannesburgu iz Južne Afrike te Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Nakon što je predstavio Hrvatsko katoličko sveučilište rektor Tanjić istaknuo je kako na Hrvatskom katoličkom sveučilištu ima mnogo istraživača koji proučavaju umjetnu inteligenciju iz različitih perspektiva.
„Ključnu ulogu ima novoosnovana istraživačka jedinica Digital Healthcare Ethics Laboratory (Digit-HeaL) i njezina istraživačka grupa s primarnim fokusom na primijenjenu umjetnu inteligenciju u zdravstvu. Imali smo priliku organizirati dvije međunarodne konferencije: digitalno zdravlje: etička, pravna i društvena perspektiva za održivu budućnost te međunarodnu konferenciju o tehnologiji koja štiti privatnost i koja je pouzdana za društvo. Jedan od trenutnih prioriteta je razvoj IT područja te razvoj novog studijskog programa softverskog inženjerstva koji će pokušati integrirati etička načela u umjetnu inteligencije i educirati i formirati nove inženjere koji će te iste  etičke principe umjetne inteligencije ugrađivati u dizajniranje algoritamskih rješenja.“ – istaknuo je rektor Tanjić .
Kao glavni razlog pridruživanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta Rimskom pozivu za etiku umjetne inteligencije rektor je istaknuo nastojanje da Sveučilište bude dio globalne zajednice i jedan od pokretačkih snaga za oblikovanje razvoja umjetne inteligencije, stavljajući ljudsku osobu u središte. „Sveučilište će pokušati integrirati ova načela u istraživačke i nastavne aktivnosti šireći glas o važnosti etike umjetne inteligencije za budućnost čovječanstva. Kao visokoškolska ustanova čiji je osnivač Crkva, pored akademskih aktivnosti, nastojimo se uključiti u ostale pore društvenog života nastojeći pridonijeti poboljšanju naše svakodnevice“- zaključio je rektor Tanjić.

Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije (The Rome Call for AI Ethics) dokument je koji su prvotno potpisali Papinska akademija za život čiji je predsjednik nadbiskup mons. Vincenzo Paglia bio prisutan na Konferenciji, Microsoft, IBM, FAO i Ministarstvo inovacija talijanske vlade u Rimu 28. veljače 2020. kako bi promicali etički pristup umjetnoj inteligenciji. Glavna ideja je promicanje osjećaja podijeljene odgovornosti među međunarodnim organizacijama, vladama, institucijama i privatnim sektorom u nastojanju da se stvori budućnost u kojoj digitalne inovacije i tehnološki napredak središnje mjesto daju čovječanstvu. Ukazujući na novu algoretiku, potpisnici su se obvezali zahtijevati razvoj umjetne inteligencije koja služi svakoj osobi i čovječanstvu u cjelini, koja poštuje dostojanstvo ljudske osobe, tako da svaki pojedinac može imati koristi od napretka tehnologije, a ne imati za cilj  isključivo veći profit ili postupnu zamjenu čovjeka na radnim mjestima. Potpisivanjem ovog dokumenta Hrvatsko katoličko sveučilište pridružilo se inicijalnoj grupi u nadi da će ona rasti i ostvariti zadane ciljeve.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište