U srijedu 5. svibnja 2021. godine s početkom u 17 sati putem Jitsi meeting platforme, klub „Homo volans“ u suradnji s kolegama iz Slavonske udruge studenata organizirao je online tribinu povodom obljetnice vojno – redarstvene operacije Bljesak. Gosti tribine bili su izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i vanjski suradnik Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta te general pukovnik Marijan Mareković.

Uvodnu riječ uputila je predsjednica kluba „Homo volans“ Marija Stanešić koja je na početku srdačno pozdravila sve prisute, istaknuvši kako joj je iznimno drago da se barem nekolicina studenata iz kluba „Homo volans“ i Slavonske udruge studenata mogla okupiti uživo u dvorani Blaženog Alojzija kardinala Stepinca na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu. Predsjednica Stanešić zahvalila se Slavonskoj udruzi studenata na još jednoj plodonosnoj suradnji, naime klub Homo volans i Slavonska udruga studenata u studenom 2019. godine suorganizirali su trodnevnu humanitarnu akciju „Hrvatski studenti za djecu Vukovara“, te je naglasila kako je temeljna zadaća kluba „Homo volans“ upravo aktualiziranje temama hrvatske nacionalne povijesti. Stanešić se potom zahvalila izv. prof. dr. sc. Anti Nazoru i generalu pukovniku Marijanu Marekoviću na odazivu, a potom je pozdrave uputila i kolegama iz Diplomatskog kluba Fakulteta političkih znanosti te kolegama iz udruge „Studia Croatica“ Fakulteta hrvatskih studija s kojima je klub „Homo volans“ odnedavno u suradnji na projektu „Razgovori ugodni“.

Uslijedilo je izlaganje izvanrednog profesora doktora znanosti Ante Nazora koji je kao uvod dao kratak politički pregled događaja koji su prethodili vojno – redarstvenoj operaciji Bljesak u proljeće 1995. godine.

Riječ je zatim preuzeo general pukovnik Marijan Mareković inače jedan od poznatijih hrvatskih generala koji je svoj obol domovini u Domovinskom ratu dao na poziciji zapovjednika Tigrova, zatim kao zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH-a te kao zapovjednik Zbornog područja Zagreb, a potom i 1. korpusa. General Mareković obnašao je i dužnost pomoćnika ministra za personalno upravljanje, a prije dolaska na čelo Inspektorata obrane, bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Uz detaljno objašnjenje taktiziranja prethodno operaciji i same operacije, general je prateći zemljovid zapadne Slavonije sudionicima objasnio tijek oslobodilačke akcije.

Uslijedila je rasprava koju je moderirao tajnik kluba „Homo volans“, Hrvoje Barić. Nekolicina sudionika prisutnik na online platformi postavili su zanimljiva pitanja, a uključili su se i kolege prisutni uživo.

O uspjehu suradnje i same tribine najbolje svjedoče sami studenti koji su događaj pratili uživo.

„Ne samo historiografska, političko-diplomatsko povijesna analiza, nego svjedočanstvo iz prve ruke oblikovali su ovu osobito uspješnu, kvalitetnu, multidisciplinarnu i izuzetno zanimljivu tribinu. Homo volans je još jednom pokazao izuzetnu razinu angažiranosti, agilnosti i sjajne organizacije te se s radošću veselim novim historiografskim poslasticama.“– komentirao je Jakov Blagojević, član kluba Homo volans.

Svoje oduševljenje nije skrivala ni Magdalena Ivanko, članica Slavonske udruge studenata koja ističe: „Iznimno mi se svidjela interpretacija događaja i procesa vezanih za operaciju Bljesak iznesena kroz dvije perspektive- povijesno-političku i vojnu. Profesor Nazor i general Mareković uspješno su predočili kompleksne događaje na jednostavan i zanimljiv način.“

Kako ne bismo zanemarili kolege koji su događaj pratili online valja prenijeti i njihove komentare.

Luka Perić, član kluba Homo volans, koji je postavio i nekoliko pitanja izlagačima, komentira: „Profesor Nazor i general Mareković su nam opisali samu operaciju Bljesak te preduvjete koji su doveli do iste. Otkrili su nam neke detalje za koja šira javnost ne zna, a koji su bitni za razumijevanje “duha vremena”.“

„Jučerašnja tribina me naprosto oduševila. Organizatori su angažirali odlične sugovornike, a tema tribine je među mladima zanimljiva i uvijek aktualna što se vidjelo iz nemalog broja prisutnih. Veselim se budućim ovakvim događajima.“ – istaknuo je Eugen Mršo, student FERIT-a iz Osijeka.

Zaključnu riječ svim sudionicima koji su događaj pratili online i u dvorani na Sveučilištu uputio je predsjednik Slavonske udruge studenata, Fran Alilović koji se prije svega zahvalio svima koji su pratili događaj, a broj sudionika online i uživo dosegao je brojku od 60 zainteresiranih. Svoju zahvalu uputio je i svima koji su dali doprinos realizaciji događaja, svima koji su dijelili događaj po društvenim mrežama, napose Hrvatskom katoličkom sveučilištu koje je ustupilo prostor te govornicima, doktoru Anti Nazoru i generalu Marekoviću koji je iz prve ruke dao pregled tijeka operacije Bljesak. Predsjednik Alilović istaknuo je kako se nada novim i budućim suradnjama s kolegama iz kluba „Homo volans“ aktualizirajući događaje iz ne tako davne hrvatske prošlosti