Nastavnici, djelatnici i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta boravili su u Rimu od 26. travnja do 1. svibnja. Voditelj hodočasničko-studijskog putovanja bio je sveučilišni kapelan velečasni Odilon Singbo, a pomoćnik u organizaciji p. Ivica Musa, SJ. U programom bogatom hodočašću središnji je događaj bio opća audiencija pape Franje na Trgu sv. Petra.

Za vrijeme boravka hodočasnici su posjetili rimske katakombe u kojima su sahranjivani stari kršćani. Katakombe se sastoje od četiri razine, a hodnici su dugi i do četiri kilometra dok su široki samo onoliko koliko je bilo potrebno da se dva pogrebnika s mrtvačkim nosilima mimoiđu. U jednoj od četiri razine nalazi se i manji prostor u kojemu su stari kršćani slavili euharistiju, a to su na istome mjestu učinili i hodočasnici HKS-a. Posebnost Rima su i četiri papinske ili velike bazilike. Bazilika sv. Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore) u kojoj se nalazi grob sv. Jeronima, Bazilika sv. Pavla izvan zidina (Basilica di San Paolo fuori le Mura) čija su posebnost portreti papa, od sv. Petra do pape Franje. Ostale dvije papinske bazilike Sveti Petar u okovima (San Pietro in Vincoli) u kojoj je pokopan hrvatski umjetnik Julije Klović te Bazilika sv. Ivana Lateranskog (Basilica di San Giovanni in Laterano) koja nosi naslov majka i glava svih Crkava Rima i svijeta i smatra se službenom crkvom rimskog biskupa – pape Franje. Uz to hodočasnici su imali priliku obići antički i barokni Rim, ali i doživjeti Rim noću kada su pojestili neke od najpoznatijih fontana i trgova poput Fontane di Trevi  te Piazze di Spagne.

Dva dana boravka bila su posvećena Vatikanu od kojih je prvi obuhvaćao posjet Vatikanskim muzejima te trgu i bazilici sv. Petra u kojoj se nalaze grobovi sv. Petra, pape Ivana Pavla II. te ostale brojne posebnosti. Najvažniji dan hodočašća bila je audijencija pape Franje koji je pozdravio sve okupljene na Trgu sv. Petra i naglasio da Otac nebeski nije tvorac zla već Bog koji se uvijek bori za nas, a ne protiv nas.

Osim Rima i Vatikana hodočasnici su posjetili i Asiz te Montecassino. Asiz je poznatiji kao rodno mjesto sv. Franje koji je osnovao franjevački red. Bazilika sv. Franje Asiškoga jedno je od najvažnijih hodočasničkih mjesta u Italiji, a zaštitio ju je UNESCO. U talijanskom gradu Cassinu nalazi se benediktinski samostan Montecassino smješten na istoimenom brdu. Središte je znanosti i kulture, a u Drugom svjetskom ratu bio je njemačka utvrda koju su saveznici bombardirali. Veći dio kulture koju svjedoči to mjesto bio je spašen, a jedan od poznatijih hrvatskih benediktinaca i književnika koji su stvarali u Montecassinu bio je i Dubrovčanin Mavro Vetranović.

Hodočasnici su bili smješteni u rimskoj četvrti Alessandrino gdje se nalazi Dom hrvatskih hodočasnika bl. Ivan Merz (Domus Croata). Posebnost toga Doma jest u tome što osim Hrvatima koji hodočaste u Rim vrata otvara i osobama koje dolaze na liječenje u Italiju. Dom krase umjetnine iz hrvatske povijesti koje svjedoče vjernost hrvatskoga naroda Rimokatoličkoj Crkvi. Osim umjetnina s vjerskom tematikom prikazano je i bogatstvo hrvatske narodne kulture pa je tako prvi kat posvećen hrvatskom primorju dok se na drugom nalaze posebnosti kontinetalne Hrvatske.

Tekst: Ana Carević