U petak 22. ožujka 2019. godine rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji.

Sporazum o međusobnoj suradnji obuhvaća poticanje znanstvenog istraživanja specifične kulturne i vjerske baštine te suvremenog života hrvatskoga iseljeništva, hrvatske nacionalne manjine i Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i migracijskih trendova. Ovim sporazumom obuhvaćeno je također razvijanje postojećih i osmišljavanje novih studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata koji žive u i izvan Republike Hrvatske, osmišljavanje novih i podupiranja postojećih projekata razmjene studenata, osmišljavanje novih i podupiranja postojećih znanstvenih i stručnih projekata te donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. U akademskoj godini 2019./2020. bit će omogućen upis po jednog kandidata na svakom redovitom studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Povijest, Sociologija, Komunikologija, Psihologija i Sestrinstvo.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, istaknuvši važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. „Sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske imali smo izvrsnu suradnju na znanstveno-stručnom skupu Demografske promjene i kulturna baština Hrvata u Boki kotorskoj koji smo realizirali prošle godine, a ove godine nastavljamo sa sličnom suradnjom na znanstveno-stručnom skupu o Hrvatima iz Vojvodine. Naša suradnja ovim će Sporazumom doći na višu razinu jer smo u procesu osmišljavanja novih studijskih programa koji se bave tematikom integracije Hrvata u Domovini i u inozemstvu, a mladim Hrvatima iz inozemstva otvorit ćemo vrata našeg Sveučilišta te ih pozvati da dođu studirati na Hrvatsko katoličko sveučilište. Njihov povratak na studij u Hrvatsku mogao bi biti prvi znak njihovog povratka i ostanka u staroj Domovini. Drago nam je da nas je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH izabrao za partnera u toj cijenjenoj misiji dugoročnog jačanja i napretka naše Domovine.“ – istaknuo je rektor Tanjić.