Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Znanstveni skup – Antemurale Christianitatis: Crkva i društvo na području središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća

KADA: 15.11.2019.

Početkom 16. stoljeća hrvatski su krajevi bili su usred višestoljetnog udara Osmanskog Carstva, čija će osvajanja zauvijek promijeniti kartu Europe i Svijeta te ostaviti dubok pečat na društvo, gospodarstvo, umjetnost, granice, političke odnose i dr. – kako u onodobnom Hrvatskom kraljevstvu, ali i dugoročno sve do današnjih dana. Jedan od ključnih motiva koji se javlja u to doba je precipiranje hrvatskih krajeva kao predziđa kršćanstva (Antemurale Christianitatis). To je termin koji se često rabi, ali zapravo je slabo poznato da je u ovom značenju upotrijebljen u pismu pape Lava X. hrvatskom banu i biskupu Petru Berislaviću 1519., tj. prije okruglih 500 godina.

Stoga će se 15. studenog 2019. godine u organizaciji Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Odsjeka za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Sisačke biskupije, održati znanstveni skup „Antemurale Christianitatis: Crkva i društvo na području središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća“.   Na skupu će se nastojati revalorizirati ulogu bana Petra Berislavića, ali i drugih crkvenih, plemićkih i političkih organizacija koje su branile spomenute krajeve u to doba. Održavanje skupa započet će u 9:30h u prostorijama Sisačke biskupije (Veliki kaptol, Trg bana Josipa Jelačića 9, Sisak), nastavak će uslijediti istoga dana u 15:00h u Hrvatskoj Dubici (Hrvatski dom, Vjekoslava Benka 3, Hrvatska Dubica).