Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Znanstvene tribine: Uloga znanosti u modernom društvu

KADA: 18.04.2018.

Hrvatsko katoličko sveučilište održat će u travnju, svibnju i lipnju 2018. tri tribine o ulozi znanosti u modernom društvu. Tribine će se održavati jednom mjesečno na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ s početkom u 19 sati.

Na svim trima tribinama sudjelovat će isti sudionici: doc. dr. sc. Marija Brajdić Vuković s Odsjeka za sociologiju sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Vuko Brigljević sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Boris Kožnjak s Instituta za filozofiju i prof. dr. sc. Hrvoj Vančik s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U srijedu 18. travnja 2018. održat će se prva u nizu tribina pod nazivom „Međuodnos znanosti i društva“. Ova tribina bavit će se pitanjima što društvo i javnost očekuju od znanosti i znanstvenika, koja je domena znanosti i koji je njen doseg i što znanost može odrediti ili nametnuti društvu, a što društvo može odrediti ili nametnuti znanosti. Tribinu će moderirati prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za znanost na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U srijedu 16. svibnja 2018. na drugoj tribini pod nazivom „Društveni kontekst problema u modernoj znanosti“ sudionici će problematizirati i ideologiju u znanosti – scijentizam, netoleranciju i (auto)cenzuru te s čim je znanost uopće u sukobu. Pokušat će također dati odgovor je li u društvu prisutno poricanje nekih znanstvenih rezultata, odražava li se populizam na znanost te u kojoj mjeri su znanost i društvo odvojeni.

Treća tribina s temom „Znanost kao sredstvo činjenja dobra – kako učinkovito poduprijeti znanost“, koja se održava u srijedu 13.  lipnja 2018., odgovorit će na pitanja koji su materijalni i nematerijalni doprinosi znanosti napretku društva, na koje sve ključne načine znanost unapređuje društvo, koje su komponente uspjeha u znanosti, što je ključno za dobru znanost i što nam nedostaje te koji putevi prema znanstvenoj izvrsnosti su prohodni u Hrvatskoj.