Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Predstavljanje knjige: Prijepor Crkve i komunizma: s posebnim osvrtom na stanje u bivšoj Jugoslaviji

KADA: 24.10.2019.

 

Tvrtka Dominović s posebnim vas zadovoljstvom i ponosom poziva na predstavljanje knjige  Mirka Ćosića  Prijepor Crkve i komunizma : s posebnim osvrtom na stanje u bivšoj Jugoslaviji  koje će se održati u četvrtak, 24. listopada 2019.,  u 12  sati u dvorani ”Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskome katoličkome sveučilištu, Ilica 242, Zagreb.

Knjigu će, uz autora i predstavnika izdavača, predstaviti i recenzenti prof. dr. sc. Miroslav Akmadža i prof. dr. sc. Božo Skoko, a moderator je promocije Tomislav Šovagović.

Nakon višegodišnjeg sustavnog istraživanja autor je napisao djelo koje će osvijetliti manje poznate stranice povijesti crkveno-državnih odnosa na hrvatskim prostorima. Komunizam i njegov odnos prema vjerskim zajednicama, posebice prema Katoličkoj crkvi, kompleksno je pitanje na koje je Ćosić, dubinski zahvativši uzroke i posljedice, prijelomne događaje i aktere, zakulisne igre i diplomatske pregovore, dao analitičan odgovor. Ova knjiga pridonosi i kvaliteti hrvatske historiografije: autor se poslužio manje poznatim arhivskim materijalima iz Hrvatskoga državnoga arhiva, materijalima iz fonda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i osobnog fonda Svetozara Rittiga, oblinom periodikom hrvatskog jezičnog prostora te djelima dosad nepoznatih ili nedovoljno citiranih autora.

 

 

 

 

 

Radujemo se vašem dolasku!