Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Predavanje: Video kodiranje: pregled, izazovi i trendovi

KADA: 08.06.2017.

Dr. sc. Ivan Župančić s Fraunhofer Institute for Telecommunications, Heinrich Hertz Institute, HHI, iz Berlina u Njemačkoj održat će na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 8. lipnja 2017. u 12 sati u predavaonici broj 5 predavanje  “Video kodiranje: pregled, izazovi i trendovi”.

“Tijekom posljednjeg desetljeća svjedočimo zapanjujućim dostignućima u području višemedijskih komunikacija. Nedavni tehnološki napredak u tehnologiji za snimanje i prikaz video signala, u kombinaciji sa stalnim poboljšanjem internetske infrastrukture, zaslužan je za široko rasprostranjenu upotrebu, prijenos i pohranu različitih tipova video signala. Čak su i današnji mobilni uređaji, poput pametnih telefona ili tablet uređaja, postali dovoljno snažni da omoguće snimanje i prikaz visoko kvalitetnih video signala visoke prostorne i vremenske razlučivosti. Sve to rezultira ogromnim količinama video podataka koje je potrebno efikasno komprimirati prije njihovog prijenosa ili pohrane. Proces u kojem se prikaz digitalnih video signala mijenja u oblik koji tipično zahtijeva smanjenu količinu bitova za pohranu poznatiji je pod nazivom video kodiranje ili video kompresija. U ovom predavanju dat ćemo pregled video kodiranja te njegovih temeljnih koncepata. Govorit ćemo i o standardizacijskim aktivnostima u području video kodiranja, s posebnim naglaskom na nedavno ratificirani standard H.265/High Efficiency Video Coding (HEVC). Raspravljat ćemo o nekim od glavnih izazova u video kodiranju, poput složenosti procesa kodiranja te video kodiranju zasnovanom na percepciji. Konačno, pojasnit ćemo neke od trendova u video kodiranju, kao što su UHD, HDR, HFR, AR, VR te panoramski video od 360 stupnjeva.”- ističe u svojoj najavi dr. sc. Župančić. 

Ivan Župančić završio je preddiplomski studij Računarstva te diplomski studij Informacijske i komunikacijske tehnologije (cum laude) na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 2011. i 2013. godine. Doktorirao je 2017. godine na Queen Mary University of London, London, Velika Britanija s disertacijom “Encoding Complexity Optimisations for High Efficiency Video Coding Standard”. Tijekom doktorskog studija bio je uključen u istraživački projekt THIRA gdje je radio na razvoju efikasnih algoritama za kodiranje video signala ultra visoke rezolucije. Od svibnja do studenog 2015. godine bio je na praksi u British Broadcasting Corporation (BBC) R&D odjelu gdje je bio uključen u rad grupe za video kodiranje (Video Coding Group). Od listopada 2016. zaposlen je u Fraunhofer Institute for Telecommunications, Heinrich Hertz Institute u Berlinu, Njemačka, gdje radi u odjelu za kodiranje slike i videa (Image and Video Coding). Autor je i suautor petnaestak znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima i konferencijama. Recenzent je za više međunarodnih znanstvenih časopisa i konferencija.

Foto: Created by Freepik