Select Page

STUDIJI

Psihologija
Sociologija
Komunikologija

Knjižnica

Sveučilišna knjižnica

Izložba: MAJSTOR OD ZADOBARJA

KADA: 16.11.2017.

Čast nam je pozvati Vas u četvrtak 16. studenoga 2017. u 12 sati na predavanje i izložbu o srednjovjekovnom slikarstvu u kapeli sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju, Karlovac,

MAJSTOR OD ZADOBARJA

Predavanje i otvorenje izložbe održat će se u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” (3. kat), na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ilica 242 u Zagreb. Izložba se može razgledati na prvom katu Sveučilišta.

Autori izložbe su kustos Igor Čulig (Gradski muzej Karlovac), dr. sc. Rosana Ratkovčić (Sveučilište Sjever, Koprivnica)  i dr. sc. Vlado Mikšić, (Nacionalno svetište sv. Josipa).

Slikarstvo sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju, ove male ruralne crkve na brijegu u blizini rijeke Dobre, izdanak je regionalne prakse koja se u 15. i 16. stoljeću širila iz Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti na sjever i istok, uglavnom usporedno širenju posjeda plemićke obitelji Frankopan, poznatih pokrovitelja umjetnosti i književnosti. U tom pogledu je ovaj slikarski stil također usporedan širenju glagoljaške pismenosti i književnosti. Slikari su uglavnom anonimni, uz izuzetak nekoliko imena sačuvanih u župnim knjigama. Ova izložba nudi doživljaj umjetničke prakse koja je jednom bila značajno obilježje hrvatskog kulturnog krajobraza, no koja je često tretirana kao marginalna, o čemu će biti više riječi na otvorenju izložbe.

Organizatori su Gradski muzej Karlovac i Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije uz podršku Nacionalnog svetišta sv. Josipa / voditelj: mons. Antun Sente ml. te je ostvarena sredstvima Republike Hrvatske, Karlovačke županije i Grada Karlovca.

Radujemo se Vašem dolasku!