Dan otvorenih vrata_Ured Predsjednice (4)

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održan je u petak 21. srpnja 2017.  Dan otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice na kojem je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula važnost povezivanja iseljenika s domovinom i stvaranja uvjeta za njihov povratak te punu integraciju u hrvatsko društvo.

Dan otvorenih vrata_Ured Predsjednice (3)

Predsjednica je u svom govoru posebice važnim naglasila i uspostavljanje veza s potomcima Hrvata koji su se iselili prije više desetljeća, osobito s mladima i ljudima srednje dobi, te omogućavanje njihovih posjeta Hrvatskoj kroz programe školovanja, studija i učenja hrvatskoga jezika, ali i poslovne programe. Nužnim drži i poticanje osnivanja i rada društava i zaklada za učenje hrvatskoga jezika i kulture u zemljama gdje su Hrvati manjinske zajednice.

Hrvatska sveučilišta su stoga imala mogućnost predstaviti svoje studijske programe te svoje ljetne škole učenja hrvatskog jezika.

ljetna škola

Tako je Hrvatsko katoličko sveučilište predstavilo “Ljetnu školu hrvatskog jezika, povijesti i kulture” koju zajedno organiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, a čija se prva generacija očekuje u srpnju 2018. godine. Škola je namijenjena potomcima naših iseljenika i drugim zainteresiranima koji žele usavršiti hrvatski jezik te bolje upoznati povijest i kulturu Domovine i zavičaja svojih roditelja i predaka. Program Škole sastoji se od modula hrvatskoga jezika, modula povijesti i modula kulture, a sadrži i dvije cjelodnevne ekskurzije. Na Školi će predavati profesori s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i drugi stručnjaci i osobe iz javnoga života.

Dan otvorenih vrata_Ured Predsjednice (1)

Štandu Hrvatskog katoličkog sveučilišta prilazili su mnogi mladi iseljenici i djeca s roditeljima iz Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke republike, Kanade, Njemačke, Austrije pa čak i iz Bugarske. Posjetitelji su se raspitivali o našem Sveučilištu, studijskim programima te su pozdravili inicijativu pokretanja naše Ljetne škole, a svatko je s radošću ponio sa sobom prigodan poklon našeg Sveučilišta.

Dan otvorenih vrata_Ured Predsjednice (2)

Danima otvorenih vrata prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, doc. dr. sc. Tado Jurić te iz Ureda za odnose s javnošću voditeljica Ureda Suzana Obrovac Lipar, prof. i stručna suradnica Ivana Kelava, mag. nov.