AKTUALNO HKR-A – BUDI UNICATH.AN

ZAGREB (IKA) 

O promotivnoj kampanji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta „Budi unicath.an“ namijenjenoj maturantima i mladima, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija govorile su voditeljica Ureda za odnose s javnošću HKS-a Suzana Obrovac Lipar i studentica 2. godine diplomskog studija Sociologija Paula Zujić.

Cilj kampanje je informirati mlade, posebno maturante, o sveučilišnim studijima povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) i pozvati ih da za mjesto svog studiranja odaberu upravo Hrvatsko katoličko sveučilište.

Suzana Obrovac Lipar

Prof. Obrovac Lipar objasnila je da je geslo kampanje povezano s adresom njihove mrežne stranice unicath.hr, a također upućuje da je svaki čovjek kao slika Božja unikatan. Istaknula je da na HKS-u o tomu posebno vode brigu te svi kao posebni pojedinci čine „jednu lijepu sveučilišnu zajednicu“.

Na HKS-u je do sada diplomiralo 336 magistara, a trenutno studira 1332 studenata. Uz pet diplomskih studija, postoje i postdiplomski studiji sociologije i povijesti.

Prof. Obrovac Lipar rekla je da zanimanje za studiranje na HKS-u raste. Tako je za upis na studij Sestrinstvo zanimanje ove godine znatno poraslo, a studiji Psihologija i Komunikologija uvijek su vrlo traženi. Za njih svake godine ima mnogo više prijavljenih nego što ih Sveučilište može primiti. Nešto manji je interes za studije Povijest i Sociologija, ali se ta dva studija od prošle godine mogu upisati i dvopredmetno.

Studentica Paula je podijelila osobno iskustvo studiranja na HKS-u. Rekla je da su profesori zahtjevni, što smatra dobrim jer tako potiču studente na trud, a u tomu im pomažu i stoje na raspolaganju.

Osim stjecanja kompetencija, istaknula je da na HKS-u vlada pozitivno ozračje i duh. Djelatnici i polaznici Sveučilišta međusobno se poštuju. Stoga je ustvrdila da je HKS, osim što je mjesto izgradnje i rasta, također mjesto susreta gdje se grade topli međuljudski odnosi i prijateljstva.

Sveučilište od osnivanja 2006. i početka rada 2010. godine raste. Kao primjer je prof. Suzana navela da je prije poznavala sve studente, što sada zbog broja studenata više nije slučaj. Osim toga, osvrnuvši se na utjecaj pandemije na sveučilišnu zajednicu, rekla da se ove akademske godine studenti gotovo nisu niti vidjeli. Primijetila je da se vidi njihova želja da se susretnu i druže.

Napomenula je da je prije godinu dana, kada je organizacija rada usklađena s epidemiološkim mjerama, to bila velika promjena i svojevrstan šok. Međutim, profesori su ozbiljno prihvatili online nastavu i zajedno sa studentima tome se prilagodili. Ipak, izrazila je nadu da će trenutna situacija uskoro proći i vratiti se redovita organizacija rada.

Paula Zujić

„Ponosni smo na naše studente koji su doista unicath.ni! Svaki je od njih jedinstven, unikatan. Osim što su izvrsni i odlični u studiju, oni su kreativni i aktivni te svoje talente, znanja i vještine stavljaju na raspolaganje zajednici u kojoj žive i djeluju“, poručio je rektor HKS-a dr. Željko Tanjić na početku promotivne kampanje.

Studentica Paula Zujić dobitnica je rektorove nagrade za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta. Zaslužila ju je svojim aktivnostima u slobodno vrijeme, izvan studijskih obaveza, koje su u skladu s kršćanskim vrijednostima i identitetom. I ostali studenti aktivni su u mnogim granama društvenog života te sa studijskim obvezama spajaju ostale vještine koje posjeduju i razvijaju.

Prijave za upis na preddiplomske sveučilišne studije HKS-a primaju se do 24. lipnja 2021. godine do 23:59. Svi uvjeti i detalji mogu se pronaći na mrežnoj stranici HKS-a.