Poštovani,

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta, uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, u ime cijele akademske zajednice i svoje osobno na otvorenju Festivala socijalnog nauka Crkve koji se prvi put održava u Hrvatskoj, iako u virtualnom okruženju.

Moj prvi susret s Festivalom dogodio se prije nekoliko godina kada sam upoznao don Adriana, koji je dolazio i u Zagreb, a 2017. godine sam na Festivalu održao predavanje na temu „Fedeltà e cambiamento“.

Nakon toga su se uključili i ostali kolege s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, doc. dr. sc. Zoran Turza te doc. dr. sc. Marijana Kompes, te se razvija ideja i priprema uvjeta za organiziranje prvog Festivala u Hrvatskoj. Uspostavljena je suradnja s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, osobito s izv. prof. dr. sc. Jakšom Krištom, koji se aktivno angažirao u pripremi Festivala.

Raduje me suradnja s Centrom za promicanje socijalnoga nauka Crkve HBK koji je ove godine prisutan kao suorganizator te se nadamo da ćemo nastaviti suradnju i idućih godina raditi na jačanju i širenju Festivala. Posebno pozdravljam pročelnika Centra prof. dr. sc. Stjepana Balobana koji je neumorni promicatelj socijalnog nauka Crkve.

Prije gotovo mjesec dana, 13. veljače, obilježili smo prvu godišnjicu preminuća utemeljitelja Festivala socijalnoga nauka Crkve u Veroni, don Adriana Vincenzija. Nikada neću zaboraviti njegovu predanost, dobrotu, svećeničku jednostavnost i prije svega osmijeh pun topline i smirenosti.

 Nakon nepunih godinu dana, Festival se proširio iz Verone na 28 drugih gradova, a sada na Zagreb. Zato nam je drago da je s nama i predstavnik grada Zagreba u nadi da ćemo se iduće godine okupiti u većem broju u našem glavnom gradu.

Festival socijalnoga nauka Crkve, kao inicijativa Zaklade „Segni Nuovi“ iz Italije, čije predstavnike na čelu s predsjednikom Zaklade g. Stizzolijem od srca pozdravljam, već deset godina okuplja tisuće katolika koji djeluju u različitim sferama društva te ima za cilj, na temelju socijalnoga nauka Crkve, povezati znanstvenu teoriju i najnovije spoznaje s konkretnom, življenom praksom u društvu te doprinijeti jedinstvu vjerovanja i djelovanja. Interdisciplinarnost, zajedništvo, umrežavanje, „biti kvasac u društvu“ neka su od načela Festivala.

Organizacijom Festivala Hrvatsko katoličko sveučilište ostvaruje poslanje oblikovano u  Apostolskoj konstituciji o katoličkim sveučilištima „Ex corde Ecclesiae“ koja ističe da „svako katoličko sveučilište osjeća odgovornost za konkretno pridonošenje napretku društva unutar kojega djeluje. Ono će, na primjer, moći potražiti načine na koje bi sveučilišni odgoj učinilo pristupačnim svima onima koji od toga mogu imati koristi“ (Ex corde Ecclesiae, br. 34). Također, kao što ista apostolska konstitucija govori, katolička sveučilišta su u svom služenju društvu pozvana na dijalog i suradnju s akademskim, kulturalnim i znanstvenim svijetom te „promicanju smisla solidarnosti u društvu i svijetu“ (Ex corde Ecclesiae, br. 37). Cilj je također razviti suradnju s drugim crkvenim i svjetovnim udrugama, organizacijama i institucijama koje doprinose da Festival dođe do ljudi i organizacija u njihovom stvarnom okruženju i na taj način doprinosi jedinstvu misli, riječi i djela.

Osim toga, papa Franjo ističe da vrijeme u kojem se nalazimo nije epoha promjena, nego promjena epohe. Premda se čini da je razlika samo u poretku riječi, ona je puno više od toga, bitnija i dalekosežnija. Ovako papa obrazlože tu razliku: „Nalazimo se, dakle, u jednom od onih trenutaka u kojem promjene nisu više linearne, nego epohalne; tvore izbore koji brzo mijenjaju način života, odnosa, komunikacije i oblikovanja misli, odnose između ljudskih generacija te shvaćanje i življenje vjere i znanosti. Često se događa da se živjeti promjene ograničava na oblačenje novog ruha, a zatim se ostaje u stvarnosti kao prije.“[1]

U Apostolskoj konstituciji Veritatis gaudium, papa uz promjenu epohe veže i pojmove „antropološka“ i „socio-okolišna“ kriza koje svjedoče o društvenom lomu koji nas gotovo prisiljava da tražimo promjenu u razumijevanju globalnog razvoja kao i u drugačijem definiranju napretka.[2]

Ono što papa ističe jest činjenica da još uvijek ne postoji nužna kultura koja bi nam pomogla suočiti se s ovom krizom niti vodstvo koje bi nam pokazalo putove kojim treba ići u ovoj promjeni epohe.[3]

Jasan je, dakle, papin stav: ne treba se zanositi razmišljanjem kako Crkva na sve izazove promjene epohe može odgovoriti na isti način kao do sada, eventualnom promjenom odijela. Potrebno je dobro vidjeti u čemu se sastoji promjena epohe i kako Crkva u njoj treba djelovati.

Siguran sam da Festival socijalnog nauka Crkve može, upravo u duhu pape Franje, tome dati važan doprinos.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Socijalni nauk Crkve jedan je od tri identitetska predmeta obavezan za sve studente. Organizacijom Festivala Hrvatsko katoličko sveučilište, u suradnji s drugim institucijama, želi dati svoj doprinos već postojećem promicanju socijalnoga nauka Crkve u hrvatskom društvu.

Zahvaljujem organizatorima Festivala te svima koji su podržali Festival u prvoj godini održavanja u Hrvatskoj. Posebno zahvaljujem asistentici Odjela za komunikologiju Mateji Vidulić i studentima s Odjela za komunikologiju Kristijanu Jalšiću i Ani Kahlić koji su radili montažu priloga. Hvala i drugim studentima koji su sudjelovali u organizaciji na različite načine pa i svojim glazbenim doprinosom. Posebno zahvaljujem doc. dr. sc. Marijani Kompes i izv. prof. dr. Jakši Krišti na njihovom entuzijazmu, nesebičnom trudu i zalaganju da se Festival dogodi, a vjerujem da je ovo početak jedne divne avanture nadahnute Božjim Duhom za opće dobro u vremenima koja su pred nama.  Hvala i našem Ured za odnose s javnošću, svim predavačima iz Hrvatske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, medijima i svima vama koje će te pratiti naš rad i u njemu sudjelovati.

Nadam se da će se Festival nastaviti održavati i širiti u narednim godinama.

Svim sudionicima želim blagoslovljen i uspješan rad na Festivalu. Živjeli!

[1] Papa Franjo, Govor…
[2] VG 3
[3] VG 3