Dr. sc. Tomislav Matić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i vanjske suradnice Mirela Lončar Pamer, mag. hist. i Paula Lončar, mag. hist. održali su 30. rujna kulturni događaj „Otkrivanje zaboravljene hrvatske prošlosti“ u Hrvatskom centru u Beču. Dr. sc. Matić održao je javno predavanje „Entdecke die vergessene kroatische Geschichte“ na njemačkom jeziku, nakon čega su magistrice Lončar Pamer i Horvat na hrvatskom i engleskom predstavile i otvorile izložbu. Tema predavanja i izložbe su manje poznate osobe, pojave i događaji iz hrvatske povijesti, poput Frana Mihaljevića po kojem je često spominjana Klinika za infektivne bolesti dobila ime, krune hrvatskih kraljeva i tajanstvene „Šuplje crkve“ u Solinu, s naglaskom na osobe i pojave koje povezuju hrvatsku i austrijsku, pogotovo bečku povijest, poput carskog botaničara Nikole Tome Hosta i vojskovođe Josipa Filipa Vukasovića koji je poginuo braneći Beč od Napoleonove vojske.

Predavanje i otvorenje izložbe održani su pred punom dvoranom Hrvatskog centra, a publika je iskazala veliko zanimanje za njih. Čuli su se brojni prijedlozi i pozivi za njihovo održavanje u drugim austrijskim institucijama. Među prisutnima su bili i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić i regens Nadbiskupijskog sjemeništa u Beču dr. Richard Tatzreiter, te drugi predstavnici bečke kulturne i znanstvene javnosti.

Predavanje i izložba organizirani su u sklopu projekta „Otkrivanje zaboravljene hrvatske prošlosti“ financiranog od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

 

Više informacija dostupno je na poveznici.