U utorak, 21. prosinca 2021. godine dodijeljene su stipendije Stipendijskog fonda Marko Franović, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i zaprimljenih sredstava dvaju privatnih donatora u akademskoj godini 2021./22.

Svečanom akademskom činu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, pročelnici Odjela, dekani i prodekani Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić.

Preko ZOOM platforme uključili su se studenti koji nisu mogli prisustvovati uživo, a njima se pridružio i sve prisutne pozdravio naš donator gospodin Marko Franović iz Australije.

Svečanost je započela je hrvatskom himnom i molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić.

Cijenjenom skupu  obratio se rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je na početku svog govora pozdravio sve okupljene i zahvalio Povjerenstvu za dodjelu stipendija,  prof. dr. sc. Robertu Antoloviću, izv. prof. dr. sc. Roku Mišetiću i doc. dr. sc. Odilonu Singbu na savjesno obavljanom poslu.

Nalazimo se u vremenu neposredne priprave za svetkovinu Božića. Svetkovina Božića rasvjetljuje našu povijest, naša srca, naše živote –  radosnom viješću da je Bog po svome sinu Isusu Kristu postao jedan od nas. On nas je obdario svojom prisutnošću i zajedništvom koje mijenja i preoblikuje svijet svjetlošću koja i u ovim teškim i tamnim vremenima donosi radost i nadu. Nadu, koja na krijepi i jača na našem životnom putu i ne dopušta da nadvlada beznađe. Neka dobrota koja nam se darovala u Betlehemu postane izvor i naše dobrote. Ta se dobrota koja je u početku bila malena i nevidljiva prelijeva u svijet na mnoštvo načina. Ono ga mijenja i oblikuje i poziva nas da oblikujemo svijet dobrotom koja nam je darovana. Današnja dodjela stipendija odsjaj je upravo te dobrote i Božje blizine. Ta se dobrota očitovala kroz darežljivost mnogih i zato želim danas zahvaliti gospodinu Marku Franoviću, našem domoljubu u iseljeniku koji je svoj životni vijek posvetio dobru. Drago mi je da je u svojoj dobroti prepoznao vrijednost i važnost našeg Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Iz tog dobra je i naše Sveučilište iz vlastitih sredstava odvojilo nekoliko stipendija i iz dobra dvojice donatora. Vjerujem da će naši studenti prepoznati našu brigu za njihov rast i studiranje. Sve tri ovogodišnje kategorije govore o onome što nam je važno: važna nam je izvrsnost i čestitam svima onima koji su je dobili jer vaša izvrsnost pokazatelj je i izvrsnosti Sveučilišta, nastavnika i Odjela te svih onih koji vas prate na tom putu, kategorija slabijeg socio – ekonomskog stanja koju je posebno pogodila ova kriza i pandemija i koja je zadesila mnoge obitelji, ova stipendija ih neće razriješiti, ali će ih pomoći ublažiti da nastavite studirati i rasti u spoznaji i znanju, kategorija studenata djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada – zadaća je Sveučilišta i svih nas brinuti se za one koji su svoj život, zdravlje i svoje obitelji gradili u obrani Hrvatske Domovine.

Za kraj, hvala Vam što ste odabrali Hrvatsko katoličko sveučilište za svoj nastavak školovanja te Vama i Vašim obiteljima želim čestit i blagoslovljen Božić. – poručio je rektor Tanjić stipendistima.

U ime povjerenstva za dodjelu stipendija prisutnima se obratio prorektor za nastavu izv. prof. dr.sc. Roko Mišetić:

Prije nešto više od godinu dana sam rekao da je dodjela stipendija svečan i radostan čin koji kod mene kao člana Povjerenstva budi oprečne osjećaje: radost i žaljenje. Osjećaji su i danas prisutni na sličan način. Pozitivni su potaknuti činjenicom da unatoč svim nedaćama aktualnog vremena i dalje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu imamo puno vrijednih studenata koji na studiju ostvaruju jako dobre rezultate, te da smo i ove godine za stipendije osigurali 204.000 kuna koje ćemo danas dodijeliti. To je 20% povećanje čime smo dosegli razinu Državnih stipendija uz naznaku da mi stipendije isplaćujemo deset, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja devet mjeseci. No, žal je i dalje prisutan jer nismo stipendijom mogli nagraditi još veći broj uspješnih studenta, jer i dalje ostaje veliki broj studenata čiji požrtvovan i kvalitetan rad nije obuhvaćen ovim nagradama i koji će, nadam se, priznanje dobiti u narednim godinama. Razloge ponajprije valja tražiti u dugotrajnom pandemijskom razdoblju pojačanom potresnim aktivnostima koji su bitno utjecali na proračunske stavke Sveučilišta u protekloj godini. No, ne treba smetnuti s uma da je Sveučilište pomagalo, pomaže i pomagat će studentima koje su pogodile ove nedaće. Drage studentice, dragi studenti, ove stipendije nemojte promatrati samo kao financijska sredstva koja će podići vaš studentski standard. Promatrajte ih i kao nagradu za vaš protekli rad, ali i kao povjerenje u vas, vaše potencijale za buduće rezultate. Jer vi ste, bez obzira u kojoj kategoriji primate stipendiju, dokazali vašu izvrsnost. Dakako, one imaju i dimenziju socijalne osjetljivosti, ali prije svega pokazuju da se po trudu, marljivosti, kontinuiranom radu i uspješnosti možete izdvojiti i biti prepoznati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Stipendije koje ćete danas primiti, shvatite kao poticaj za budući akademski, profesionalni i osobni razvoj i priliku da kao članovi društva značajno doprinesete široj zajednici.

 U skladu s Natječajem Hrvatsko katoličko sveučilište u akademskoj godini 2021./22. dodijeljeno je ukupno 17 stipendija u tri kategorije: Tako se dvanaest stipendija dodjeljuje u kategoriji za studentsku izvrsnost, tri stipendije za studente slabijeg socio-ekonomskoga statusa, i dvije se stipendija dodjeljuje za studente djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ukupni iznos svake pojedine stipendije iznosi 12. 000 kuna.

Stipendije su dobili sljedeći studenti:

 1. MAGDALENA BILKIĆ, diplomski sveučilišni studij Komunikologija,
 2. JAKOV BLAGOJEVIĆ, diplomski sveučilišni studij Povijest,
 3. PATRIK GRUBOR, diplomski sveučilišni studij Psihologija,
 4. KLARA HRVATINIĆ, diplomski sveučilišni studij Psihologija
 5. ERIK AUGUSTIN MAMIĆ, diplomski sveučilišni studij Psihologija
 6. EMA SMRTIĆ, preddiplomski sveučilišni studij Komunikologija
 7. MARTINA ŠPILEK, preddiplomski sveučilišni studij Povijest
 8. KATARINA UŽAREVIĆ, preddiplomski sveučilišni studij Psihologija
 9. IVONA ŠKRINJAR, preddiplomski sveučilišni studij Sestrinstvo
 10. IVA SAMARDŽIĆ, preddiplomski sveučilišni studij Sociologija
 11. KARLA ARAR, preddiplomski sveučilišni studij Sociologija
 12. MIA VACLAVEK, preddiplomski sveučilišni studij Sociologija
 13. MATEA VALEŠIĆ, diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo
 14. ADRIANA BORIĆ, diplomski sveučilišni studij Psihologija
 15. MARTINA DUŽNOVIĆ, preddiplomski sveučilišni studij Komunikologija,
 16. PETAR ŠARIĆ, preddiplomski sveučilišni studij Povijest/Sociologija
 17. HANA LUČIĆ, diplomski sveučilišni studij Komunikologija.

U ime stipendista zahvalni govor izrekao je student diplomskog sveučilišnog studija povijest Jakov Blagojević: 

Danas mi je pripala čast da se u ime prisutnih dobitnika stipendije, prije svega zahvalim našem dobročinitelju gospodinu Marku Franoviću ne samo zato što je iz svojih financijskih sredstava osnovao zakladu iz koje se isplaćuje velik dio stipendija studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta, nego i zato jer je tim činom našem Sveučilištu poklonio puno povjerenje, a time postao i jedan od zaglavnih kamena u njegovoj izgradnji upravo jer je svjestan da su studenti, da su ljudi najveće blago koje ima Sveučilište. U današnjim turbulentnim vremenima sveopće digitalizacije, socijalnog otuđenje i krajnje individualizacije, naša unikatna Alma mater nije izgubila svoju antropocentričnu vokaciju, nije zaboravila da Sveučilište, da institucije postoje zbog čovjeka, a ne on zbog njih. Jedan slavonski bećarac pjeva: „Nije gazda tko ima volove, već je gazda tko ima sinove“.  Hvala našem Sveučilištu što nam i na ovaj način pokazuje istinsko gazdinstvo nagrađivanjem svojih kćeri i sinova i što i na ovaj način pokazuje ustrajnost u izgradnji cjelovitog čovjeka. Uvjeren sam da će koračajući tim putem, Sveučilište na najbolji mogući način ostvarivati riječi iz Matejevog evanđelja: „Ne može se sakriti grad što leži na gori“.

Stipendistima se video vezom obratio i gospodin Marko Franović. Istaknuo je kako je ponosan na naše studente i njihova dostignuća, iskazao uvjerenje u njihov napredak posebice na korist Hrvatske i zahvalio što su za svoj studij odabrali studij na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Svečani akademski čin završio je akademskom himnom Gaudeamus Igitur.

 

Cijelu svečanost možete pogledati na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta ili na snimci u nastavku.