Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod raspisao je u veljači 2019. natječaj za „Nagradu za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje”.

U srijedu, 9. listopada 2019. proglašeni su pobjednici natječaja. Prvo mjesto osvojila je Edina Lovaš, a treće mjesto Ivan Zvonimir Ivančić. Drugo mjesto pripalo je studentu Hrvatskog katoličkog sveučilišta na Odjelu za povijest Tomislavu Smolčiću za rad „Crtice iz ratne povijesti mosta između Slavonskog Broda i Bosanskog Broda od ožujka do listopada 1992.”

U sažetku rada kolege Smolčića stoji sljedeće: 

Namjera je rada na temelju povijesnih izvora i recentne literature rekonstruirati ulogu  mosta između Bosanskog i Slavonskog Broda u kontekstu ratnih sukoba na području Bosanske Posavine 1992. godine. U radu se analizira i uloga Slavonskog Broda u tome sukobu jer je isti predstavljao logističku, moralnu i organizacijsku bazu iz koje se rukovodilo borbama na području Bosanske Posavine. Upravo će se preko brodskog mosta projicirati utjecaj Slavonskog Broda na tok ratnih zbivanja s desne obale rijeke Save. Toga su bili svjesni i neprijateljski stratezi te će u nekoliko navrata raznim ratnim oružjima i oruđima pokušati srušiti most. Rad prikazuje ključne epizode iz povijesti brodskog mosta od prvog oružanog sukoba u Bosanskom Brodu u ožujku 1992. kada su pobunjeni Srbi iz Bosanskog Broda pokušali zauzeti most do rušenja mosta u listopadu 1992. godine.

Tomislav Smolčić se ovom nagradom pridružio studentima povijesti s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji su već do sada sudjelovali i bili nagrađeni nagradama za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje. Tako je na ovom natječaju 2014. prvu nagradu s radom  Ukradeni grad – o progonstvu Iloka i Iločana osvojila Nikolina Vuković, a treću nagradu Marija Rotim s radom Rad Centra usmjerenog obrazovanja “Braće Ribar” iz Đakova u 1980-ima. Marko Kolić i Ante Batistić za rad Slučaj Arcus: prilog poznavanju političke i gospodarske povijesti ratne Slavonije osvojili su 2017. treće mjesto, a magistre povijesti Marija Rotim i Nikolina Vuković 2018. osvojile su drugu nagradu za rad „Gašinački izbjeglički mozaik od 1992. do 1999.“

O rezultatima ovogodišnjeg natječaja više informacija doznajte na poveznici. ili na stranicama Instituta.

Slike su preuzete sa stranice Instituta.