S veseljem objavljujemo da je doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler kao koautor objavila Cochrane sustavni pregled iz područja dermatologije, koji donosi dokaze o učinkovitosti i sigurnosti topikalne primjene benzoil peroksida u liječenju akne.

Akne je česta kronična bolest kože koja uzrokuje velik psihološki teret, često rezultira ožiljcima, a istovremeno je jako ekonomski opterećujuća jer oboljeli koriste brojne i često skupe pripravke u pokušaju liječenja akne, od kojih većina nema jasno dokazano djelovanje. Topikalni benzoil peroksid jedan je od najčešće korištenih pripravaka za prvu liniju liječenja blagih i srednje teških oblika akne, ali njegova djelotvornost i sigurnost primjene do sada nisu bili jasno procijenjeni.

Trenutni su dostupni slabi dokazi koji ukazuju da je benzoil peroksid primijenjen monoterapijski ili u kombinaciji s drugim aktivnim pripravcima djelotvorniji od placeba i neliječenja u liječenju akne, a da nema razlike u djelotvornosti benzoil peroksida u usporedbi s adapalenom i klindamicinom.

Gledajući nuspojave, rizik od odustajanja od liječenja benzoil peroksidom je veći u usporedbi s placebom i neliječenjem, ali je uglavnom povezan s podnošljivosti njegove primjene jer benzoil peroksid često izaziva iritaciju kože, crvenilo i suhoću, više nego sa sigurnošću.

Nema sigurnih dokaza koji bi usporedili neželjene reakcije primjene benzoil peroksida u usporedbi s adapalenom, eritromicinom i salicilnom kiselinom.

Iz ovog sustavnog pregleda može se zaključiti da je postoje dokazi koji su zbog kvalitete provedenih studija slabi ali ipak opravdavaju primjenu benzoil peroksida u prvoj liniji liječenja blagih i srednje teških oblika akne.

U ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta našoj doc. dr. sc. Elviri Lazić Mosler čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova u daljnjem radu.