U utorak, 14. prosinca 2021. godine gostovali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u sklopu rubrike Digitalno jutro gdje smo predstavili Laboratorij za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu (Digit-HeaL) koji okuplja interdisciplinarnu istraživačku grupu od 7 članova pod vodstvom doc. dr. sc. Ante Čartolovnog.

Članovi istraživačke grupe Digit-HeaL laboratorija Anamarija Malešević, mag. soc., i Luka Poslon, mag. phil., su naglasili kako je primarni cilj istraživačke grupe putem vlastitih aktivnosti doprinijeti odgovornijoj inovaciji, razvoju i implementaciji digitalnih tehnologija u domeni zdravstvene skrbi te kako je uspostava Laboratorija financirana sredstvima Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i Hrvatskog katoličkog Sveučilišta (HKS). Ukratko su najavili planove za budućnost i izrazili zadovoljstvo što ćemo rezultatima vlastitih istraživanja doprinijeti lakšem evidentiranju etičkih i društvenih izazova koji bi se našli na putu odgovornog i društveno prihvatljivog razvoja novih digitalnih tehnologija u domeni zdravstvene skrbi.

Pozdravili su pozitivne trendove upotrebe digitalnih tehnologija u području zdravstva i zdravstvene skrbi, ali i upozorili na važnost etičkih, društvenih i pravnih implikacija upotrebe digitalnih tehnologija u području zdravstva i zdravstvene skrbi koje žele na vrijeme adresirati te ne dopustiti da etika zaostaje za razvojem i inovacijom.