Poštovani i dragi učenici i maturanti,

srdačno vas pozdravljam i drago mi je da ste odlučili doći na Dane otvorenih vrata Hrvatskog katoličkog sveučilišta kako biste saznali nešto više o studiju psihologije te se i sami uvjerili kako izgleda studentski život na našem Sveučilištu.

Vjerujem da ste i sami svjesni da je studij psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu specifičan i poseban. Godine studiranja koje su pred vama vrlo su važne za vaš razvoj i oblikovanje identiteta, ne samo u akademskom nego i u ljudskom smislu. Vaši profesori trudit će se pomoći vam da se izgradite kao cjelovite osobe otvorenog duha i uma za prihvaćanje novoga i različitoga, no s jasnim vrijednostima i etičkim standardima koji će vas voditi u vašem profesionalnom radu i u životu.

Radi objektivnog uvida u zanimljive i vrlo složene predmete psihologijskih istraživanja te stjecanja vještina i znanja nužnih za obavljanje različitih psiholoških djelatnosti znatan dio studija psihologije odnosi se na učenje znanstvenih metoda koje, među ostalim, uključuju opažanje, mjerenje, provjere hipoteza, provođenje eksperimenata, logičko zaključivanje, uporabu statističkih postupaka, svladavanje vještina usmene i pismene komunikacije itd. Nadalje, tijekom studija posebna pozornost usmjerit će se prema suvremenim spoznajama odnosa vrednota stavova i ponašanja te odnosa vrednota kulture i identiteta. Pored toga, studij psihologije na HKS-u osposobit će vas za multidisciplinarnu i interdisciplinarnu suradnju, posebice sa srodnim strukama, a radi uzajamnog obogaćivanja i šireg profesionalnog osposobljavanja.

Nakon studija psihologije na našem Sveučilištu vjerujem da će se svatko od vas razviti u mladog i samosvjesnog psihologa sposobnog kritički promatrati društvo, pronalazeći načine za poboljšanje kvalitete života kako pojedinaca tako i zajednice u cjelini, sa stalnom težnjom za afirmacijom života i vrijednostima na kojima život počiva.

 

Prof. dr. sc. Vlado Šakić
Voditelj studijskog odjela psihologije 

 

O radionicama i predavanjima studijskog odjela psihologije na Danu otvorenih vrata, subota 15.12.2012. pročitajte ovdje.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište