U četvrtak 30. lipnja 2016. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. David Oliver sa Sveučilišta u Kentu u Velikoj Britaniji održao je predavanje „Etička pitanja i izazovi u palijativnoj skrbi“. Predavanje su organizirali Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Centar za koordinaciju palijativne skrbi u sklopu Ustanove za zdravstvenu njegu, Hrvatska udruga medicinskih sestara u palijativnoj skrbi i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak  pozdravila je ravnatelje bolnica i poliklinika, ravnatelje domova zdravlja, predstavnike zdravstvenih institucija, voditelje stručnih službi, voditelje timova za palijativnu skrb, predstavnike udruga, liječnike i medicinske sestre kao i sve prisutne članove sveučilišne zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Predavanje dr. Davida Olivera na HKS-u_ prof. dr. sc. Tanjić

Predavanje dr. Davida Olivera na HKS-u_ prof. dr. sc. Tanjić

Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, posebno je  zahvalio prof. dr. sc. Mirni Šitum pročelnici Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, njezinom zamjeniku doktoru Redžepiju i suradnicima te gospođi Renati Marđetko, predsjednici Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi i voditeljici Centra za koordinaciju palijativne skrbi u Gradu Zagrebu u sklopu Ustanove za zdravstvenu njegu na susretljivosti i otvorenosti da se predavanje doktora Davida Olivera održi upravo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. „Prepoznavanje nas kao partnera u ovom projektu važan je korak za uspostavljanje buduće suradnje na području edukacije iz palijativne skrbi.“ – istaknuo je rektor Tanjić te dodao „S ovog mjesta svima vama koji se pripremate na studiju upravo za rad s bolesnicima u palijativnoj skrbi, svima koji već radite u timovima palijativne skrbi želim zahvaliti na predanju, otvorenosti da znanjem, pažnjom i ljubavlju prema bratu čovjeku stavite sebe na raspolaganje  u možda najosjetljivijem trenutcima prema prelasku u vječnost. Svijetli primjer ljubavi za bližnjega upravo u trenutcima umiranja imala je naša blažena Majka Tereza. Ona je sa svojim sestrama širila radost služenja prema napuštenima, neljubljenima i neželjenima. Poticala je sestre da s velikim smiješkom prihvate sve ono što On dadne da daju štogod On uzima i da tu radost podijele sa svima koji sretnu.“

Predavanje dr. Davida Olivera_ prof. dr. sc. Šitum

Predavanje dr. Davida Olivera_ prof. dr. sc. Šitum

Prof. dr. sc. Mirna Šitum zahvalila je Hrvatskom katoličkom sveučilištu na gostoprimstvu i predstavila u svojoj prezentaciji palijativnu skrb u Gradu Zagrebu te je istaknula kako je razvoj palijativne skrbi jedan od prioriteta, budući da u Zagrebu živi više od 17 posto osoba starijih od 65 godina. Profesorica Šitum je navela kako trenutno u tri zagrebačka doma zdravlja djeluju mobilni palijativni timovi, dok je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan otvoreno 15 postelja za palijativno liječenje osoba s demencijom, dok po 15 kreveta postoji i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj te u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Profesorica Šitum na kraju svoje prezentacije je iznijela zaključak: „Za uspješno funkcioniranje palijativne skrbi u Gradu Zagrebu nužno je osnaživanje postojećih službi, zdravstvene, socijalne i duhovne skrbi, prepoznavanje potreba za novim potrebnim profesionalcima i službama palijativne skrbi, edukacija i podizanje svijesti profesionalaca, laika i građana te stvaranje kontinuiteta skrbi za palijativnog bolesnika prilikom promjene mjesta skrbi (bolnica, dom bolesnika, dom za starije i nemoćne).“ Profesorica Šitum je također izrazila želju za daljnjom suradnjom s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u realizaciji zajedničkih simpozija i konferencija u kojima bi Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pružio potrebnu stručnu i tehničku podršku.

dr. David Oliver

dr. David Oliver

Predavač doktor David Oliver, specijalist palijativne skrbi  sa posebnim interesom za neurološku palijativnu skrb (ALS) te etiku u palijativnoj skrbi u svom se predavanju osvrnuo  na različite aspekte palijativne skrbi kao i etička pitanja i dileme koje donosi kraj života za bolesnike, obitelji i profesionalce.  Tijekom predavanja dr. Oliver je dao dosta savjeta i primjera s kojima se kao liječnik, kao konzultant za palijativnu skrb u Hospiciju Wisdom u Rochesteru, Velika Britanija i član upravnog odbora Europske asocijacije za palijativnu skrb susretao u praktičnom, ali i u znanstvenom radu.

Predavanje je izazvalo veliko zanimanje

Predavanje je izazvalo veliko zanimanje

 

Tijekom cijelog predavanja dr. Oliver je naglašavao kako su etičke dileme i odluke teške i nikako jednostavne, kako za samog bolesnika i njegovu obitelj tako i za profesionalce. Nadalje je objašnjavao kako nisu samo eutanazija i prekidanje terapije etičke dileme o kojima se u palijativnoj skrbi treba misliti, već svaki postupak, pomoć i skrb koju pružamo bolesniku i njegovoj obitelji te u međusobnom profesionalnom radu. To uključuje: prepoznavanje palijativnog bolesnika, komunikaciju sa bolesnikom i obitelji o bolesti, prognozi i dijagnozi, otvorenost i informiranost bolesnika u mjeri koju on želi, podrška kod poteškoća u prihvaćanju realnosti bolesti i života, pomoć kod zadržavanja autonomije i ljudskog dostojanstva u bolesti i na kraju života, donošenje odluka o terapiji i budućnosti bolesnika zajedno sa njim, prekid ili nastavak terapije, nepotrebni medicinski postupci i drugo.

Doktor Oliver je  u svom zaključku istaknuo da svaka osoba ima pravo na dostojanstven završetak ovozemaljskog života te da je za profesionalce u palijativnoj skrbi važno da slušaju pacijente i njihove obitelji, da im pomognu govoriti o budućnosti bez obzira koliko ti razgovori ponekad budu teški i osjetljivi s emotivne strane. On također naglašava da palijativna skrb ne podržava, ni ne uključuje eutanaziju tj. ne ubrzava, ni ne odgađa smrt već doprinos poboljšanju života, dok on ne završi. Doktor Oliver je svoje predavanje završio idejom da je potrebno nadati se u budućnosti najboljem, ali da treba biti spreman na najgore.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija s publikom. 

 

 

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište