Dan otvorenih vrata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) održan u subotu, 2. lipanja 2012. godine, bio je prigoda da se budući studenti i šira javnost upoznaju s tim najmlađim hrvatskim sveučilištem osnovanim 2006. kao deveto hrvatsko sveučilište i jedno od 1358 katoličkih sveučilišta i institucija za visoko obrazovanje u svijetu.

U riječima dobrodošlice rektor HKS-a Željko Tanjić rekao je da “HKS želi studentima ponuditi programe koji omogućuju razvoj talenata i cjelovite osobnosti te uključivanje u suvremene tijekove hrvatske, europske i svjetske znanosti, temeljeći svoj identitet na katoličkoj baštini, životu i misli”.

Na HKS-u trenutačno se izvodi studij povijesti pokrenut akademske 2010./2011. godine na koji će se u nadolazećoj akademskoj godini (2012./2013.) upisati treća generacija studenata, s pridružit će im se i prvi studenti dvaju novopokrenutih studija – sociologije i psihologije.

Studij sociologije rađen je po uzoru na svjetska sveučilištima kao što su Oxford, Cambridge, London School of Economics, Trento, Bielefeld i Catholique de Louvain, a studij psihologije bit će usmjeren i na donedavno zanemarivane teme u psihologiji kao što su ljudska sreća, dobrobit i naglašavanje svrhovitosti života, a posebna pozornost bit će usmjerena suvremenim spoznajama odnosa vrednota stavova i ponašanja te odnosa vrednota kulture i identiteta.

Ti su studiji približeni posjetiteljima, kojih je bilo oko petsto, na radionicama – “Povijesni dokumenti – putovanje kroz vrijeme”, “Kako se društvo istražuje?” i “Psihologija radionica”.

Održane su i studentska radionica – “Pišite zaboravljenim pismima – glagoljica i hrvatska ćirilica” te izložbe akademskoga slikara Josipa Biffela, studentskih radova pod nazivom “Srednjovjekovna svakodnevica i srednjovjekovna kuharica “, kao i mini izložba “Studentski život na HKS-u”.

Oduševljenje su izazvale multimedijska prezentacija o životu studenata HKS-a kao i srednjovjekovne kulinarike za koju su studentice druge godine povijesti ispekle kolače i kruhove po originalnoj recepturi iz srednjovjekovnih kuharica. Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. Željko Tanjić, izrazio je svoje zadovoljstvo te svim studentima i suradnicima zahvalio na trudu i zajedništvu te pozitivnom ozračju koje je vladalo hodnicima Sveučilišta.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište