Program Dana otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata Hrvatskog katoličkog sveučilišta održat će se u subotu 5. svibnja 2018. godine od 10 do 15 sati.

Detalje programa možete pogledati klikom na pojedini odjel:

Odjel za povijest

Odjel za povijest predstavit će se na prvom katu glavne zgrade Sveučilišta s temom raspada Austro-Ugarske monarhije. 

Želite li saznati kako je studirati na povijest na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, informacije će davati apsolventi povijesti. Odgovore o studiju davat će i profesori, a znanje možete provjeriti i u simulaciji testa na prijemnom ispitu. 

Predavanje: Utjecaj austrijske uprave na javno zdravstvo u hrvatskim zemljama – dr. sc. Kristina Puljizević

Dr. sc. Kristina Puljizević će u 30 minuta svog predavanja obuhvatiti sljedeće teme:
– Jačanje državne kontrole nad zdravstvenim stanjem stanovništva u sklopu kameralističke politike
– Van Swietenov normativ i njegova recepcija u hrvatskim zemljama
– Sanitarni kordon u sklopu Vojne krajine
– P. Frank i „medicinska policija“
                                                                           – Utjecaj austrijske uprave na primaljstvo

Studentske radionice

Društveni život starog Zagreba, s notom bečkog valcera 
Radionicom ćemo nastojati oživjeti duh vremena starog, romantičnog Zagreba iz doba Austro-Ugarske.

Izvor: https://bar.wikipedia.org/wiki/%C3%96stareich-Ungarn

Društveni i politički život u Monarhiji
Posjetitelji radionice upoznat će se s raznolikim temama vezanim uz drutšvena i politička zbivanja u Monarhiji. 

Društvene igre i zabava

Upoznati posjetitelje s načinima društvene zabave, tada strogo podijeljene po spolu. Ponuditi sudjelovanje u društvenim igrama koje će predvoditi studenti, ujedno podučavati i objašnjavati pravila: bridge o raub o bacarrat o briškula o trešeta o trijumf o marijaš o sedmice o skopa o šnaps o slaganje domina  o dama o jamb o vezenje motiva o goblen

Kultura bečkih kavana

I dok kultura kavana posljednjih desetljeća sve više jenjava, a u svijetu dominiraju moderna dostignuća i brzi tempo života, mi na HKS-u ćemo se barem nakratko vratiti u vrijeme slavnih bečkih kavana koje su na području bivše Austro-Ugarske monarhije ostavile svoj neizbrisiv trag na društveni i kulturni život gradova u kojima su postojale. U predahu između predavanja i radionica posjetitelji će moći posjetiti i našu malu kavanu, čuti popularne napjeve u izvedbi naših studentica i studenata te zaplesati u maloj školi plesanja valcera.

Odjel za sociologiju

Odjel za sociologiju svoje će aktivnosti predstaviti posjetiteljima na drugom katu glavne sveučilišne zgrade i u Laboratoriju za psihologijska istraživanja u sjevernoj zgradi.

Aktivnosti Odjela sastoje se od predavanja i interaktivnih radionica. 

Radionica: Kvalitativno istraživanje u praksi (fokus grupa)
Tema fokus grupe bila bi odabir fakulteta/sveučilišta i upisi na studij. Na jednoj razini, učenici će promatrati simulaciju sociološkog istraživanja u praksi, a na drugoj razini, putem naših odgovora dobit će  potrebne informacije o studiju. Nakon provedenih fokus grupa, s učenicima će se vrlo kratko prokomentirati provedeno istraživanje. U drugom dijelu radionice, naglasak će biti stavljen na same učenike, kojima će biti prezentirana kolaž tehnika u istraživanjima, u kojoj će oni sami sudjelovati.

MJESTO: Laboratorij za psihologijska istraživanja (sjeverna zgrada)

Prikaz sociologije hrane/kulture u praksi
Kluba studenata sociologije Nexus i ostali studenti prikazat će posjetiteljima  što znači sociologija hrane i sociologija kulture, ali na jednostavan i praktičan način.

Prikaz sociologije mode/odijevanja
Sudjelujte u kratkom kviz na temu mode koja se mijenjala kroz razdoblja i odijevanja općenito.  Preopoznajte o kojem se razdoblju radi i opišite zbog čega to mislite.

Nejednakost u svijetu – trendovi i perspektive
Po uzoru na jedan od TED razgovora švedskog liječnika i statističara Hansa Roslinga o temi će na nekonvencionalan način s posjetiteljima raspravljati pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić i asistent Tomislav Belić.  

Upravljanje financijama tijekom studija
Doc. dr. sc. Roman Šubić, doc. dr. sc. Ivan Balabanić zajedno sa studentima sociologije i zainteresiranim posjetiteljima komentirat će na interaktivan način teme: prihodi i troškovi s kojima se studenti susreću, na koji način njima upravljati, kako racionalizirati studentski život, kako poboljšati financijsku pismenost.

Simulacija istraživanja na temu “Religija i ljudska prava”
Posjetitelji će na početku ovog dijela događanja ispuniti kratku anketu od pet pitanja, gdje će se upoznati i s ovom metodom istraživanja. Anketa će pokazati njihovu percepciju o religioznosti mladih. Voditelj radionica je asistent Damir Miloš.

Odjel za psihologiju

Odjel za psihologiju predstavit će svoje aktivnosti na drugom katu u glavnoj sveučilišnoj zgradi i Laboratoriju za psihologijska istraživanja u sjevernoj zgradi.

Pozitivni kutak

Posjetitelji će imati prilike proći kratki kviz o mitovima o pozitivnoj psihologiji te čuti čime se znanstvenici unutar tog područja uistinu bave. Sudionici će, imati prilike isprobati nekoliko aktivnosti za koje se pokazalo da mogu učiniti ljude sretnijima Nakon provedenih odabranih aktivnosti, moći će izložiti kakvo im je bilo to iskustvo, a voditelji aktivnosti će pružiti objašnjenje na koji je način svaka od ovih aktivnosti povezana s dobrobiti.

bty

Nogomet u laboratoriju
U Laboratoriju za psihologijska istraživanja posjetitelji će imati priliku sudjelovati u eksperimentu kojim će se ispitivati taktičko odlučivanje u dinamičnim nogometnim situacijama s različitim zahtjevima pažnje.

 

 

Upoznaj studenta psihologije
Tijekom programa, studenti će u predavaonici 5 davati zainteresiranim posjetiteljima informacije o studiju psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Video sa slikama Odjela
Najvažnija događanja Odjela za psihologiju bit će prikazana u kratkom videu, koji će se moći pogledati tijekom programa, u predavaonici 5.

Predstavljanje studija psihologije
Pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk održat će prezentaciju o aktivnostima Odjela kao i specifičnostima studija psihologije na HKS-u.

Odjel za sestrinstvo

Odjel za sestrinstvo svoje će aktivnosti predstaviti u prizemlju glavne sveučilišne zgrade.

Predstavljanje Odjela
Odjel za sestrinstvo predstavit će se nizom fotografijama kojima su zabilježena najvažnija događanja.

Predavanja:
10:00-11:00 –  Doc. Suzan Ožanić Bulić – Zaštita od sunca – ponašamo li se odgovorno (predavanje na engleskom jeziku, bez prijevoda)
11:00-12:00  – Prof. dr. sc. Dinko Puntarić – Zdravlje za sve      
12:00-13:00  – Doc. dr. sc. Marta Čivljak – Stes i stres menadžment
13:00 -14:00 – Prof. dr. sc. Dubravko Habek – predavanja (čekamo potvrdu za dvije teme: Antiageing i Povezanost posnatalnog razvoja s prenatalnim životom

Kliničke vještine:
Zainteresirani će moći sudjelovati  na  vježbama koje se održavaju u sklopu nastave, ali i na vježbama koje ćemo pripremiti samo kako bi prezentirali sestrinske vještine:

                       

 Demonstracija sestrinskih vještina
 11:30-13:00 Demonstracija sestrinskih vještina – studenti preddiplomskog studija sestrinstva će u kabinetu vještina (kojeg                            ćemo postaviti u novoj zgradi)  prezentirati zdravstvenu njegu i vještine vađenja krvi i prematanja na modelima, te vještine                            mjerenja tlaka, GUK-a u krvi (za one koji to žele)

 Praktične vježbe „Palijativni praktikum II“
10:00-11:00  Praktične vježbe iz predmeta „Palijativni praktikum II“ bit će otvorene za one koje to zanima. Riječ je o njegi i                            tretmanu kroničnih rana i dekubitusa kod palijativnih bolesnika. Tijekom viježbi će se prikazati najnoviji pristupi u                                          sprečavanju razvoja komplikacija.

                 

 „I studenti mogu spasiti život“
 U foajeu naš predavač, Damir Važanić (glavni tehničar  Državnog zavoda za hitnu medicinu) sa grupom naših studenata će                             na dva modela prikazati potreben tehnike oživljavanja. Studenti osim što bi demonstrirali postupak reanimacije mogu i                                   druge zainteresirane podučiti i omogućiti im da probaju postupak oživljavanja.

Sudjelovanje na nastavi
Zainteresirani posjetitelji moći će sudjelovati i na nastavi u novoj zgradi na Kampusu, a predavanja će održati:
– mr. sc. Dalibor Čavić: Biostatistika
– prof. dr. sc. Ante Vučković: „Teološki aspekti umiranja i smrti“

Odjel za komunikologiju

Odjel za komunikologiju predstavit će se u dvorani  „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“, na trećem katu glavne sveučilišne zgrade, nizom različitih zanimljivih radionica.

Kako usavršiti javni nastup
U sklopu radionice predstavit ćemo načine i tehnike kako uvježbati javni nastup, prezentirati vježbe javnoga nastupa – od onih jednostavnijih do malo složenijih, te pokazati načine kako umanjiti ili spriječiti tremu.  Voditeljica radionice: doc. dr. sc. Marijana Togonal

 

Javni nastup i prezentacijske vještine
Osnove javnog nastupa, kompozicija govora, prvi dojam, neverbalna komunikacija, trema, pridobivanje poruke, teza,  protu/argumenti, efektan zaključak, persuazija.

Voditelj radionice: Kristijan Sedak, mag. comm.

Kako napisati vijest?

U prvome dijelu radionice sudionicima će se u kratkim crtama predstaviti što je to novinarstvo, spomenut će se novinarske vrste i posebno će se zadržati na temeljnom novinarskom obliku, a to je vijest. Pojasnit će se dvije osnovne „formule“ za gradnju vijesti i izvještaja (5W+H i „obrnuta piramida“), te će se u drugome dijelu radionice, na temelju danih uputa, sudionicima zadati zadaća pisanja kratke vijesti o Danima otvorenih vrata HKS-a, koje će se potom pročitati i prokomentirati
                                             Voditelj radionice: Ivan Uldrijan, mag. comm.

Fotografija govori 1000 riječi
U prvome dijelu radionice sudionicima će se u kratkim crtama predstaviti osnove fotografije, te kako funkcionira fotoaparat, te će nakon toga biti govora o osnovama stvaranja kadra, da bi na kraju sudionici mogli i samostalno snimiti nekoliko fotografija
Voditelj radionice: doc. dr. sc. Krunoslav Novak

Komunikacijska moć političkih vođa
U suvremenom političkom i medijskom okruženju političke vođe se koriste različitim oblicima komunikacije kako bi mobilizirali pristalice i stekli podršku javnosti. Ova radionica predstavit će nekoliko primjera komunikacije političkih vođa te objasniti njihova glavna obilježja i ciljeve.
Voditelj radionice:  Jakov Žižić, mag.pol.

Katedra za teologiju

Kršćanin u suvremenom svijetu
Katedra za teologiju predstavi će se posjetiteljima predavanjem koje će održati dr. sc. Marijana Kompes, mag. phil. Polazeći od brojnih izazova koje donosi suvremeni svijetu poput novih tehnologija i sredstava komunikacije, gospodarske i drugih kriza te pitanja kako živjeti kršćanski identitet u društvu obraditi će se, na temelju socijalnog nauka Crkve, orijentiri za autentično djelovanje u konkretnim situacijama te će se prikazati način donošenja etičke prosudbe koja omogućuje uspješno rješavanje dilema kako na individualnoj tako i na razini strukture unutar koje se nalazimo.
Nekoliko studenata će podijeliti svoje iskustvo života kao kršćana u suvremenom svijetu.

Izvannastavne aktivnosti

Raspitajte se o svemu što vas zanima o našem Sveučilištu, saznajte o sadržajima za naše studente!

Na Sveučilištu će tijekom trajanja programa posjetitelji imati prigode posjetiti prostore Sveučilišta. Naši studenti volonteri provest će ih kroz glavnu i novu zgradu na Kampusu, što osim predavaonica uključuje Sveučilišnu knjižnicu, informatičke učionice, Sveučilišnu kapelu, studentske prostorije i drugo.

U prizemlju Sveučilišta u traktu gdje se nalazi Služba za studentska pitanja nalazit će se štandovi na kojima će se predstaviti

  • Volonteri HKS-a
  • Pjevački zbora HKS-a
  • Ženska klapa Odjela za komunikologiju
  • Sportovi – nogometna momčad, ženska odbojkaška ekipa s predstavnicima kluba Olimpic

Ukoliko vrijeme bude dozvoljavalo, posjetitelji će moći okušati se u malom nogometu i odbojci te osvojiti prigodne nagrade.

 

 

Lux vera - Znak nade

„Osnivanje Katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj znak nade. Želim da ono pridonese ujedinjenju između raznih dijelova suvremene kulture, vrijednosti i identiteta vašega naroda, nastavljajući plodan crkveni doprinos povijesti plemenite hrvatske nacije” – papa emeritus Benedikt XVI

Studirati na HKS-u

“Ono što najviše hvalim, kad razgovaram s ljudima gdje studiram, je atmosfera i način na koji se profesori odnose prema studentima. Svatko zna tko si. Osjeća se zajedništvo i timski rad.“