Čestitka prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u povodu Dana Odjela za psihologiju

Čestitka pročelnice Odjela za psihologiju

Dragi studenti i studentice psihologije, dragi nastavnici i vanjski suradnici Odjela za psihologiju,
svima od srca čestitam Dan Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta!
Posebno vam svima zahvaljujem na mnogobrojnim aktivnostima tijekom ovog perioda pandemije, posebice Psihozboru, Centru za psihološko savjetovanje te svima ostalima koji su nizom aktivnosti pokazali da su psiholozi u ova krizna vremena spremni biti podrška i pomoć drugim ljudima. Radujem se i nadam uskorom susretu na našem Sveučilištu!

doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk


Na Odjelu za psihologiju nekoliko je vrlo zanimljivih znanstveno-istraživačkih projekata u tijeku koje je znanstvena i stručna javnost već dosada podržala i ocijenila kao vrlo bitne. 

  

Jedan od njih je projekt „Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava“ koje vodi doc. dr. sc. Martina Knežvić. O projektu možete saznati više na poveznici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

********

 

 

 

U kojim europskim zemljama građani doživljavaju najviše stresa zbog pandemije koronavirusa? Koje su najveće brige građana Europske Unije kada govorimo o pandemiji? To su samo neka od pitanja na koja pokušava odgovoriti prvi izvještaj iz međunarodnog istraživanja COVIDiSTRESS o psihosocijalnom funkcioniranju tijekom pandemije koronavirusa.
Projekt u Hrvatskoj provode hrvatski istraživači dr. sc. Ivan Flis i Dominik-Borna Ćepulić s Odjela za psihologiju HKS-a te Ena Uzelac, doktorandica s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Ako još niste sudjelovali, potražite i ispunite anketu na ovome linku: https://tinyurl.com/kvirushr.

**********

Istraživački rad na Hrvatskom katoličkom sveučilištu poseban je po tome što se povezuju osobe različite dobi, osobina i znanstveno-istraživačkog iskustva. Takav je još jedan fantastičan projekt Odjela za psihologiju “Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece” koji financiraju Hrvatska zaklada za znanost i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Upoznajte sedam izuzetnih žena i djevojaka koje su se, kako su  same napisale, „okupile smo se i s osmijehom na licu krenule u ostvarenje zajedničkog cilja – davanja doprinosa unaprjeđenju dobrobiti djece i roditelja u digitaliziranoj današnjici“  

*****

Odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta po drugi je puta organizirao međunarodni znanstveno-stručni skup s ciljem obrazovanja i usavršavanja psihologa i stručnjaka srodnih struka. Skup, koji je održan od 12. do 14. prosinca 2019. godine na temu “Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice”, okupio je oko 570 registriranih sudionika. 
Posebno treba naglasiti četiri pozvana predavanja, koja su održali prof. dr. sc. Manfred Spitzer, voditelj Katedre za psihijatriju na Sveučilištu u Ulmu i ravnatelj Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu (Kako nove tehnologije utječu na živote nas i naše djece), prof. dr. sc. Werner Sommer, Institut za psihologiju Humboldtova sveučilišta u Berlinu i pridruženi član Centra za nelinearne studije Baptističkog sveučilišta u Hong Kongu (Psihologija održivog hranjenja i jedenja), izv. prof. dr. sc. Ksenija Marinković, Državno sveučilište u San Diegu, Sjedinjene Američke Države (Mozak i alkohol: kognitivna neurodinamika i neuroadaptacija na prekomjerno opijanje) i prof. dr. sc. Nansook Park, ravnateljica Centra za pozitivnu psihologiju Sveučilišta Michigan (Kako izgraditi i osnažiti otpornost: lekcije iz kognitivne znanosti i neuroznanosti), koja su posebno obogatila program našeg skupa. Tijekom programa održana je promocija prijevoda jedne od novijih knjiga prof. dr. sc. Manfreda Spitzera “Usamljenost”.
Izrazi lica predavača i sudionika u našoj galeriji fotografija pokazuju da je skup bio odličan! 


Odjel za psihologiju u središte stavlja svoje studente! Studente okuplja njihov klub HEXIS. Pročitajte o njegovom nastanku i aktivnostima. 

Psiholozi napokon imaju svoj Klub 😊 . Na  prvoj skupštini Kluba studenata psihologije HKS-a HEXIS studenti su imali puno posla. Na njoj su se osmišljavale, predlagale i komentirale ideje za aktivnosti rada Kluba daleko u budućnost. Neke od njih su već ostvarene poput uspostavljene suradnje sa studentskom sekcijom Hrvatskog psihološkog društva Psihomniom unutar koje će sada naši studenti moći kroz različite oblike suradnje i projekte surađivati sa studentima psihologije diljem Republike Hrvatske. Nadalje, uspostavili smo naše sekcije unutar Kluba pa tako imamo vrijednu organizacijsku, logističku i PR skupinu. Naša kreativna i ažurna PR skupina kreirala je službenu Facebook  i Instagram stranicu Kluba na kojoj svakodnevno možete na vrlo jednostavan način pronaći objašnjene brojne psihološke teme i podsjetnike na neke važne dane ili događaje. Ostvarili smo mi još neke zamišljene ideje, bacite oko na iduće objave…

*****

Svi znamo da kako bismo mogli produktivno zajednički surađivati, trebamo se najprije i upoznati. A koji je bolji način upoznavanja od dobre zabave. Pa je tako organizirano prvo druženje članova našeg Kluba. Bilo je tu muzike, grickalica, slatkiša, sokova, brojnih društvenih igara i puno smijeha. Nadali smo se barem još jednom ovakvom druženju u ovoj akademskoj godini, ali to prepuštamo našim studentima neke druge akademske godine i u nekom drugom sastavu.

 

*****

Noć psihologije. Naš prvi i u našim srcima veliki događaj koji je bio uklopljen u Tjedan psihologije. Voditelji naše tri skupine odlično su koordinirali članove unutar svoje skupine i surađivali između različitih skupina. Bilo je tu puno posla za sve njih. Osmisliti cijeli program, organizirati i provesti ga u djelo, paziti da sve bude vizualno dorađeno i osigurati da je glas o Noći psihologije došao do onih do kojih je trebao. Bilo je to sve skupa zaista izazovno, ponekad se činilo kao preveliki zalogaj za tek prvu aktivnost kojom se Klub bavio. A onda je došao taj dan! Čini nam se da je program bio puni pogodak i nadamo se da su svi uspjeli naći ponešto za sebe. Mi smo se zabavili i nadamo se da se vidimo dogodine.

 


Naši psiholozi u doba pandemije COVID-19 značajnu su ulogu imali u pružanju psiholoških savjeta koji su objavljeni na stranicama Centra za psihološko savjetovanje te su surađivali u tekstovima objavljenim u rubrici Cor Cordi HKS-a u kojoj su nastavnici i vanjski suradnici HKS-a svojim razmišljanjima, ekspertizama i analizama dali svoj obol u prevladavanju stanja pandemije.  

 


Za kraj ovog pregleda aktivnosti Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta malo je za reći koliko nas je oduševio pjevački zbor studenata Odjela za psihologiju Psihozbor koji ni u izolacija ništa nije moglo zaustaviti da dalje šire radost svojom pjesmom jer kod nas na HKS-u vrijedi pravilo #hkszajednosmojaci