U petak 12. svibnja 2023. na blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića,  zaštitnika Odjela za psihologiju, obilježen je Dan Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta te je ujedno obilježena i deseta obljetnica osnutka Odjela.

Svečani program obilježavanja započeo je svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem.

U svojoj propovijedi sveučilišni kapelan se osvrnuo na evanđelje o ovcama i pastirima te je istaknuo: „Danas kada bismo nekom rekli da je ovca ne bi nas nužno shvatio pozitivno, no biti ovca u onom obliku koji nam spominje Krist je sasvim druga i pozitivna stvar. Kada sagledamo ovcu i usporedbu s njome, vidimo da su ovce inteligentne životinje koje poznaju glas svojega pastira i idu za njime, obitavaju u stadu, „među svojima“, ali je svaka od njih unikatna i jedinstvena i to im daje ljepotu. A Krist, kao nebeski pastir, ide ispred svoga stada, utabava put i prvi prolazi opasnosti i nesigurnosti kako bismo mi znali da je put siguran. A pravoga pastira vidimo i u sv. Leopoldu Mandiću, kojemu su dolazili članovi svih staleža sa svim svojim radostima i žalostima. A vi kao budući psiholozi također imate svojevrsnu „pastirsku zadaću“ – usmjeriti, ublažiti nedaće i boli, ali i uputiti druge na našeg najvećeg pastira -Krista“.

 

Nakon svete mise u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao se svečani akademski čin koji je započeo pozdravnim govorom rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića.

„Čestitam svim nastavnicima i djelatnicima, posebice vama, drage studentice i studenti, zahvalan za sve ono što ste učinili da naš Odjel za psihologiju u ovom razdoblju. Razvojem svakog odjela, razvija se i raste i naše Sveučilište. Zahvaljujem vam na tom trudu, na svemu što ste učinili kroz nastavu, kroz znanost, kroz stručne aktivnosti, kroz studentske udruge. Zaštitnik Odjela je sveti Leopold Mandić. Njegov život bio je obilježen nesebičnom brigom za sve ljude kroz ispovijedanje te potpunim predanjem Božjem naumu. To ga je dovelo do svetosti. Tu želim i nama i našemu Odjelu u idućem razdoblju, da tražeći nađe i da nikada ne prestane ići za onim ciljevima koje nosi u svome poslanju“, rekao je rektor Tanjić.

Nakon rektora pozdravni govor održala je pročelnica Odjela za psihologiju izv. prof. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk. 

Pročelnica Pačić Turk izvijestila je o radu Odjela kroz proteklu godinu. „Hvala vam na prvih deset godina! Hvala vam svima na vašem radu, trudu, zalaganju, promicanju, aktivnostima i svemu što smo postigli u posljednjih deset godina. Teško je i popisati sve aktivnosti koje su se odvile u proteklih godinu dana, a kamoli u proteklih deset, ali svima vam od srca hvala“, izjavila je pročelnica.

O zborniku 3. međunarodnog znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s temom “Suočavanje s kriznim situacijama – putevi jačanja otpornosti”, koji se održao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu od 9. do 11. prosinca 2021. govorila je urednica Zbornika doc. dr. sc. Martina Knežević.

Na svečanom akademskom činu podijeljena su  priznanja stečenih u akademskoj godini 2021./2022. u kategoriji izvrsnosti, diplomskog rada i izvannastavnog angažmana.
Odjelna priznanja primili su

  • Franjo Zeko, za I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5.0,
  • Talija Babić, za II. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 4.750,
  • Katarina Užarević, za III. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, s težinskim prosjek ocjena 4.917,
  • Ana Salarić i Heleni Grubačević, za I. godinu diplomskog sveučilišnog studija Psihologija, stežinskim prosjekom ocjena 5.0,
  • Sara Šopar, za II. godinu diplomskog sveučilišnog studija Psihologijas težinskim prosjekom ocjena 5.0.
  • Lara Fiolić za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2021./2022.

U kategoriji diplomskog rada najbolji je bio rad Sare Jelovčić – Digitalna tehnologija – (ne)prijatelj odrastanja: motivacija, navike i okolnosti korištenja digitalne tehnologije u ranoj adolescenciji. Diplomski rad izradila je pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marine Merkaš i komentorstvom doc. dr. sc. Marine Kotrla Topić. Tema diplomskog rada je značajna, suvremena i studentica koristi kvalitativnu metodu koja je malo zastupljena u istraživačkoj praksi. Sâm rad obilježavaju izvrsno jezično izražavanje, jasnoća strukture napisanog teksta i korištenje suvremene literature, te su iznesene spoznaje koje doprinose boljem razumijevanju istraživane tematike.

U trećem dijelu akademskog čina održan je okrugli stol Odjel za psihologiju HKS-a: Nekada i sada okrugli stol povodom 10. godišnjice Odjela za psihologiju u organizaciji Kluba studenata psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Hexis. U okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor HKS-a, izv. prof. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk, pročelnica Odjela, izv. prof. dr. sc. Marija Šakić Velić te  magistre psihologije Maja Žutić  i Valentina Hršak.

Svečani akademski čin moderirala je studentica Marija Galić, predsjednica Kluba studenata psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Hexis.

U popodnevnim satima Klub studenata psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Hexis organizirao je program za svoje članove i studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta u kojem su sudjelovali studenti, alumni i profesori s Odjela.