U utorak, 27. rujna 2022. obilježen je Dan Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Program obilježavanja započeo je u 9 sati svetim misnim slavljem koje je predvodio Sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i doc. dr. sc. Odilonom Singbom.

U svojoj homiliji vlč. Jagodić je istaknuo:

Izgrađujući se u liječnike kojima će na prvom mjestu biti upravo čovjek – ali promatran cjelovito. Ne kao samo još jedan u nizu bolesnika, koji je došao i kojega valja izliječiti; nego mu pristupite kao osobi u kojoj ćete imati priliku susreti Gospodina, od koje ćete i vi nešto moći naučiti, kao osobi koja može oplemeniti i nadograditi i vaše živote. U svemu tome, pred svima nama, stoji taj svijetli primjer svetoga Vinka – koji se nije umorio u svom djelovanju, koji je iz godine u godinu naporno radio da izvrši ono što je započeo. Da Gospodnje djelo koje je prepoznao u svoju životu, provede do kraja. Na tome putu nije ostao sam. Osnivao je zajednice. Osnovao je braću Lazariste, osnovao je sestre Milosrdnice koje su također pomagale i služile onima kojima su bile najpotrebnije. Shvatio je da je prvi cilj njegova poslanja biti tu za brata čovjeka. Lako je biti tu za nekoga kada je sve dobro i kada stvari funkcioniraju. Ono što uvijek bude teže i izazovnije je biti tu trenucima kad je teško. Biti tu u trenucima kad se čini da izlaza više nema. Zato je vaše poslanje, vaša profesija nešto u čemu ćete moći na poseban način ostvarivati Božju volju za vaš vlastiti život.
Od Boga ste primili poziv da postanete liječnici. Taj poziv prihvatite odgovorno, stavljajući ga u službu zajednici i svome osobnom rastu. Na tome putu uvijek pred očima imajte lik sv. Vinka Paulskog – zaštitnika vašeg fakulteta. Neka on bude onaj koji će biti ohrabrenje kad će se činiti da se dalje više ne može. Neka bude uzor kad se bude pitalo kojim putem valja krenuti. Neka bude trajno svjetlo kada se bude preispitivalo kako postupiti i što napraviti.
Nadahnjujmo se i riječima današnjeg evanđelja, koje kažu „Što god napravite jednom od ove moje najmanje braće, meni ste napravili.“ Imajmo uvijek to na umu. Koga god da susretnem, kome god da dođem, koga god danas sutra budem liječio – u njemu mogu pronaći Krista. Ali dozvolimo isto tako, da i osobe koje k nama dolaze budu mogle pronaći tog istog Krista u nama.

Svetu misu svojim pjevanjem uljepšao je???

Nakon svete mise uslijedio je svečani akademski čin u 11 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola obratio se svima prisutnima u  ime uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa i metropolita zagrebački i Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta:

Projekt Medicinskog fakulteta na HKS-u jest jedna novost u našoj sredini, no zapravo valja reći da je i nastavak višestoljetne tradicije Crkve, koja je diljem svijeta, na katoličkim sveučilištima nastojala ostvarivati svoju evanđeosku viziju ozdravljenja čovjeka. I danas je to u prvome planu – činiti sve što možemo za čovjekovo duhovno, duševno i tjelesno zdravlje.
Na tom tragu i mi želimo ovdje u našoj Domovini, ali i šire dati svoj doprinos čovjekovu cjelovitom zdravlju i životu – gledajući ga i cijeneći kao najvrjedniji i neponovljivi Božji dar.

Stoga, uz iskrenu zahvalnost za sve do sada učinjeno i uloženo u Medicinski fakultet HKS-a, za sve što mnogi od vas iz dana u dan doprinose za napredak i boljitak ove mlade obrazovne ustanove, želim posebno potaknuti sve aktere, a napose vas, drage studentice i dragi studenti, na odvažne korake u budućnost.
Budite hrabri i postojani; budite inovativni i vrijedni; i usudite se istraživati i razvijati znanost – to je ono na što smo od Boga pozvani. Razvijajte svoje talente u ostvarenju onog najvrjednijeg cilja, a to je služenje čovjeku i dobrobiti ljudske zajednice.

Zagrebačka nadbiskupija je uz vas i u tome vas podržava; zajedno s vama radujemo se budućim uspjesima!
Medicinskom fakultetu HKS-a neka bude uspješan daljnji obrazovni i znanstveni rad i neka ga prati Božji blagoslov.

Sve prisutne pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji se osvrnuo na proteklu godinu kada je Medicinski fakultet postao dio naše sveučilišne zajednice te kako je tako mlad odmah pokazao rezultate te nastavio:

pokazao je svoje plodove, ono sjeme koje je zasijano polako raste i na taj način svojim djelovanjem, svojim radom, svojom izvrsnošću Medicinski fakultet obogatio je i obogatit će našu sveučilišnu zajednicu. Naša sveučilišna zajednica raste kroz Medicinski fakultet. Godinu dana svi smo zajedno učili hodati. Naravno, učenje hodanja nije lako, uvijek je jedan izazov u kojem ima uspona i padova, ali jedna tako složena stvarnost kao što je Medicinski fakultet sve nas zapravo uči. Uči nas međusobnoj suradnji, uči nas da drugačije razmišljamo, uči nas da i u sveučilišnoj zajednici implementiramo puno znanja, iskustava, vještina koje kolege liječnici profesori  nastavnici na Medicinskom fakultetu prakticiraju i znaju. Uče nas povezivanju na administrativnom planu, na financijskom planu koji isto tako nije nimalo lagan i na mnoge druge načine. Uči nam zajedničkom hodu izvođenja nastave. zaštitnik našega fakulteta je sveti Vinko Paulski. Oni koji dobro poznaju njegov život, znaju da njegov život nije bio nimalo lak i da nije uvijek išao u jednome pravcu. Sveti Vinko je otpočetka imao otvorenost djelovanju Božjeg duha u  svom životu, ali je taj život bio prožet traženjem, sumnjama, otkrivanjem, spremnošću na promjene i onda potpunim predanjem u Božje ruke i to ga je dovelo do njegove svetosti, ali i do njegove ljubavi prema bližnjemu. Tu želim i nama i našemu fakultetu u idućem razdoblju, da tražeći nađe i da nikada ne prestane ići za onim ciljevima koje nosi u svome poslanju. Još jednom čestitam i zahvaljujem.  

Dekan Medicinskog fakulteta HKS-a podnio je izvješće o radu te predstavio strategiju rada i razvoja Fakulteta u idućoj akademskoj godini, osvrnuo se i na studentice i studente prve godine te im zaželio puno uspjeha i zahvalio što su za nastavak svojeg školovanja izabrali naše Sveučilište:

Sebičnost, služenje, ljubav, osjećaj, susret i dar.  Ključne su riječi iz molitve sv. Vinka Paulskog, na koje bi se pobliže osvrnuo u ovom kratkom obraćanju.

Danas 27. rujna u Crkvi se slavi sveti Vinko Paulski, zaštitnik Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Providnost je htjela da prva akademska godina na našem Medicinskom fakultetu započne upravo na spomendan sv. Vinka Paulskog, zaštitnika bolnica, bolesnika i onih u potrebi. Zanimljivijeg i ljepšeg nebeskog zaštitnika nismo mogli dobiti, vinkovski duh rada, poniznosti i služenja upravo je ono što akademskoj zajednici jednog medicinskog fakulteta treba. Medicina je osjećaj za čovjeka. Niti jedna znanost ili ljudska djelatnost ne promatra čovjeka u punini kao medicina. U njegovom tjelesnom, psihičkom, socijalnom i duhovnom totalitetu. Ovdje nastavnici na medicinskim fakultetima imaju ozbiljnu zadaću. Probuditi u studentima medicine osjećaj za čovjeka. Potaknuti generaciju koja će za koju godinu raditi s nama i ostati raditi iza nas da postanu ne samo odlični liječnici, nego i stvaratelji općeg dobra, kreativni i odgovorni vođe društvenog života s ispravnom vizijom čovjeka i svijeta. Odgajati u budućem liječniku ispravnu viziju čovjeka kao bića imati osjećaj za čovjeka izazov je svakog medicinskog fakulteta. Ipak, naglašavam, medicinski fakulteti katoličkih sveučilišta trebali bi još oštrije osjetiti te potrebe.

Izvješće o radu podnijela je prodekanica za nastavu i studente doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler i prodekan za poslijediplomske studije i suradnju s nastavnim bazama doc. dr. sc. Vjekoslav Peitl.

Tijekom svečanog akademskog čina dodijeljena je po prvi put dekanova nagradu te priznanja Vijeća Medicinskog fakulteta za studente i nastavnike.

Na temelju Statuta Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Pravilnika o dodjeli rektorove nagrade kao i ostalih nagrada i priznanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta te na osnovu Prijedloga Povjerenstva za dodjelu nagrada i priznanja dekana Medicinskog fakulteta u akademskoj godini 2021./2022. priznanje sveti Vinko Paulski dodijeljeno je studentici Ani Filipan za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici.

Dekanova nagrada za najbolji akademski uspjeh studenta ostvaren u akademskoj godini 2021./2022. dodijeljena je studentu Luciju Radiću.

 

 U ime nagrađenih studenata riječ zahvale uputio je student Lucije Radić:

Želio bih  zahvaliti Velikom kancelaru i rektoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dekanu i prodekanima te profesorima Medicinskog fakulteta za sve što ste učinili tijekom prethodne akademske godine.

Zahvaljujem i Vama, drage kolegice i kolege, što ste bili uz mene. Zajedno smo uspješno završili prvu godinu, ostaje nam još samo pet.

Posebnu snagu ovoga fakulteta čine naši dragi profesori koji su nas motivirali, ohrabrivali i usmjeravali na stjecanje znanja i vještina koja nas oblikuju kao mlade buduće liječnike na početku našeg profesionalnog puta. U nekim profesorima smo pronašli i svoje životne i/ili profesionalne uzore.

Također, zahvalio bih i svojoj obitelji što me podržava na ovom divnom i zanimljivom putu.

Priznanje za najbolje ocijenjenog nastavnika, prema rezultatima provedenih studentskih anketa na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Medicina u akademskoj godini 2021./2022., dodijeljeno je doc. dr. sc. Momiru Futo, a priznanje za objavljeni znanstveni rad s najvećim čimbenikom odjeka i u Q1 časopisu u akademskoj godini 2021./2022. dodjeljeno je prof. dr. sc. se Suzani Bukovski.

 

U ime nagrađenih nastavnika riječ zahvale uputila je prof. dr. sc. Suzana Bukovsku:

::::::::::::::::::::::

:::::::::::::::::::

 

Svečani akademski čin u pratnji glasovira i flaute uljepšali su Marija Žagmešter, asistentica na Odjelu za sociologiju, i Marin Čargo, asistent na Odjelu za sestrinstvo izvodeći skladbu Ave Maria Johanna Sebastiana Bacha i Charlesa Gounoda.