U četvrtak 17. ožujka 2016. godine u 11 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ predavanje je održao David Wizel, koordinator istraživačkih programa iz Izvršne agencije za istraživanja Europske komisije iz Buxellesa, Belgija.

Gospodin Wizel je održao dvije prezentacije. U prvoj je progovorio o programu aktivnosti Marie Skłodowska-Curie, koji je ime dobio po dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade, poljsko-francuskoj znanstvenici koja se proslavila istraživanjem radioaktivnosti, pruža se potpora istraživačima u svim fazama karijere i neovisno o njihovom državljanstvu. Istraživači u svim područjima znanosti, od vitalne zdravstvene njege do najnovijih znanstvenih disciplina, mogu se prijaviti za financiranje. Programom se pruža potpora i za doktorate u području industrije, kod kojih se akademska istraživanja kombiniraju s radom u poduzećima, te za druge vrste inovativnog stručnog osposobljavanja kojim se potiče zapošljavanje i razvoj karijere.

U drugoj prezentaciji bilo je riječ o „COFUND (Co-funding of Regional, National and International Programmes ) programu koji je namijenjen organizacijama koje financiraju programe doktorskih studija ili programe stipendiranja za istraživače ili upravljaju njima. U svakom prijedlogu za program COFUND mora biti naveden jedini sudionik koji može biti ministarstvo, regionalno tijelo vlasti, agencija za financiranje, sveučilište, istraživačka akademija ili poduzeće.

Nakon prezentacija uslijedila su pitanja iz publike i zajedničko druženje. 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište