Naš se tim sastoji od sedam izuzetnih žena i djevojaka različite dobi, osobina i znanstveno-istraživačkog iskustva. Okupile smo se i s osmijehom na licu krenule u ostvarenje zajedničkog cilja – davanja doprinosa unaprjeđenju dobrobiti djece i roditelja u digitaliziranoj današnjici kroz znanstveni projekt “Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece” koji financiraju Hrvatska zaklada za znanost i Hrvatsko katoličko sveučilište.
 
Naša voditeljica doc. dr. sc. Marina Merkaš je nastavnica na Odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Njezini su znanstveni interesi individualne i kontekstualne odrednice dobrobiti i razvoja djece i adolescenata, uloga obitelji u razvoju djece i adolescenata te metodologija istraživanja razvoja.
U lijepoj Slavoniji živi i radi naša doc. dr. sc. Marina Kotrla Topić, znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar (podružnica Osijek). Njezini su znanstveni interesi rani kognitivni razvoj, uporaba digitalnih medija kod djece u srednjem djetinjstvu te čitanje sa zaslona digitalnih uređaja.
Barbara Brdovčak, mag. psych. je asistentica na Odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilištu te doktorandica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja trenutno izrađuje svoj doktorski rad. Njezini interesi obuhvaćaju područje pozitivne psihologije i psihologije obrazovanja.
 
Katarina Perić, mag. psych. je asistentica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar (Zagreb) te doktorandica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezini su znanstveni interesi u području razvojne psihologije i socijalna psihologija.
 
Vanesa Varga, mag.comm., mag educ. croat. et mag. museol., istraživačica s najdužom titulom u timu, je asistentica na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu koja uskoro brani svoj doktorski rad. Njezini znanstveni interesi su medijski učinci, društveni mediji, internetska komunikacija te pozitivna uloga interneta u društvu.
 
Posebno važan dio našega tima su dvije vrijedne studentice diplomskog sveučilišnog studija psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Valentina Martinović i Sara Jelovčić iskazale su se tijekom studija psihologije svojim radom i trudom te zasluženo postale punopravne članice tima. Valentina kroz svoj diplomski rad istražuje koje se to poruke šalju djeci kroz animirane dugometražne filmove za djecu, dok je Sarina želja znanstvenim i stručnim radom pridonijeti promicanju i poboljšanju dobrobiti djece koja su na neki način izgubila podršku roditelja.
Tijekom trajanja projekta, našem će se timu još pridružiti doktorand i poslijedoktorand.
 
Zahvalne smo i ponosne na podršku koju su nam dale tri međunarodno priznate i ugledne profesorice, a koje će svoje znanje i iskustvo nesebično podijeliti s nama tijekom istraživačkih radionica u okviru projekta. To su profesorica Patti M. Valkenburg sa Sveučilišta u Amsterdamu (Nizozemska), profesorica Sarah M. Coyne sa Sveučilišta Brigham Young (Utah, Sjedinjene Američke Države) i profesorica Jenny Radesky s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu (Michigan, Sjedinjene Američke Države).
 
Naš tim spaja dva grada – Zagreb i Osijek te tri ustanove – Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Fakultet hrvatskih studija. Temeljna nam je poveznica interes prema temi ovog projekta koji je od posebnog značaja za suvremenu hrvatsku znanost te društvo u cjelini. Tema projekta traži sustavan znanstveno-istraživački rad u Hrvatskoj, a takav rad dat će posebno vrijedne uvide o učincima digitalne tehnologije na djecu i obitelj.
Pratite nas! 😀