U 702. broju Vijenaca, književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost, izašao je razgovor s našim izv. prof. dr. sc. Tomislavom Domazet-Lošom s Odjela za sociologiju.
Kao najznačajnija otkrića profesora Domazet-Loše ističu se otkriće genomske filostratigrafije, molekularni dokaz zrcaljenja evolucije u embriogenezi, otkriće evolucijski najstarijih tumora, datiranje evolucijskog nastanka mozga kralježnjaka i otkriće da se bakterijski biofilmovi ponašaju kao embriji.

Neke od glavnih tema razgovora:
Znanost se, suprotno uvriježenom mišljenju, zapravo bavi neznanjem / Bakterije kao grupa pokazale su se otpornima na sve moguće ugroze / Čovjek kroz svoj razvoj, ontogeniju, priča priču o dubokoj evolucijskoj prošlosti / Tehnologija stvaranja novih patogenih koronavirusa bila je poznata prije pojave SARS-CoV-2-virusa / Smatram da cijepljenje, kao i bilo koji drugi medicinski tretman, mora biti stvar izbora i u skladu s personaliziranim pristupom liječenju svakoga pojedinog čovjeka / Nikad nećemo u potpunosti eliminirati bolesti – to je jednostavno evolucijska zakonitost

 

Razgovor je vodio Antun Tunjić i možete ga pročitati u cijelosti na poveznici