Sveučilište u Macerati u Italiji, Odsjek za humanističke znanosti, izdalo je zajedno s Arheološkim muzejom Split, Arheološkim muzejom Narona, Sveučilištem u Barceloni i Hrvatskim katoličkim sveučilištem u ediciji Ichnia, koja se bavi povijesnim i arheološkim temama, znanstvenu publikaciju posvećenu Naroni „CORPUS INSCRIPTIONUM NARONITANARUM – II“.

U ovom su svesku skupljeni natpisi iz grada Narone, važnog antičkog središta Dalmacije, koje je bilo isprva mjesto susreta i razmjene među različitim ljudima, a zatim i rimska kolonija. Ovim sveskom dovršava se istraživanje epigrafske dokumentacije započete s publikacijom, u istoj ediciji, u kojoj su objavljeni svi natpisi, njih četrdesetak, koje je mjesni župnik Bartolomej, zvan Bariša, Ereš sabrao u Naroni te ugradio u zidove svoje kuće nad ostatcima zidina antičke Narone. U knjizi je detaljno proučeno to ostvarenje koje je i svjetski relevantno jer je to prvo poznato skupljanje i izlaganje spomenika izvan gradskih sredina prije dva stoljeća.
Sad, kad su objavljena oba sveska korpusa natpisa Narone s oko 300 natpisa, potvrđuje se ono što su rijetki znanstvenici naslućivali i prije, a to je velika vrijednost te zbirke u Vidu i u europskim okvirima.

Proučavanje natpisa  u Naroni proizlazi iz istraživačkog projekta – definiranog sporazumom o međusveučilišnoj suradnji – koji potpisuju prof. dr. sc. d.h.c.  Emilio Marin iz Hrvatske, prof. dr. sc. Marc Mayer sa Sveučilišta u Barceloni i prof. dr. sc. Gainfranco Paci sa Sveučilišta u Macerati.

Čestitamo našem prorektoru za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. d.h.c. Emiliju Marinu na ovom važnom postignuću!