Dio članova Međunarodne teološke komisije, kojima je povjereno da razmatraju o temi „Sloboda vjerovanja”, od 11. do 13. lipnja 2018. borave u Splitu na svom redovitom zasjedanju. Domaćini su zasjedanja bili su Franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita koji su članovima Međunarodne teološke komisije omogućili nesmetan rad.

Desetero uglednih teologa, svećenika i laika iz Australije, Kanade, Južne Koreje, Toga, Francuske, Belgije, Austrije, Italije, Španjolske i Hrvatske, uz radni dio zasjedanja, imali su prilike razgledati i grad Split. U zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u ponedjeljak 11. lipnja 2018. primio ih je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Susretu su nazočili i generalni tajnik Komisije o. Serge-Thomas Bonino, O.P., i pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nedjeljko Ante Ančić.
Mons. Barišić izrazio im je dobrodošlicu u grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju te im je zaželio plodonosan rad. Također, upoznao ih je s bogatom poviješću Splita i nadbiskupije te vjerničkim životom na tim prostorima. Članovi komisije, predvođeni hrvatskim domaćinom, rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, nadbiskupu su približili važnost njihove teme rada, sloboda vjerovanja, koja je danas u mnogim dijelovima svijeta ugrožena, premda slovi za jedno od temeljnih ljudskih prava. Istaknuto je da je ista potkomisija prije dvije godine svoje zasjedanje imala i u Dubrovniku odakle su ponijeli lijepa iskustva, stoga su ponovili svoj dolazak u Hrvatsku, ovaj put u Split, kako bi još bolje upoznali našu domovinu i mjesnu Crkvu.
Međunarodna teološka komisija nastala je nakon Drugoga vatikanskog koncila i plod je sinodalnosti koja se već tada ostvarila sa željom da teolozi iz cijeloga svijeta budu oni koji će pomagati Svetoj Stolici, posebice Papi u razmišljanju i razmatranju određenih teoloških tema. Komisija djeluje pri Kongregaciji za nauk vjere i njen predsjednik uvijek je prefekt Kongregacije, a prvi među njima bio je i naš kardinal Franjo Šeper. Već skoro 50 godina komisija ima 30 članova. Podijeljena je u tri potkomisije s po deset članova i svaka se bavi jednom temom kroz to razdoblje, a teme se određuju zajedničkim odabirom koji potvrđuje Kongregacija. Članovi komisije mogu biti svećenici i laici, a mandat im traje pet godina i može se jednom produžiti. Aktualna teološka komisija počela je s radom godine 2014., a završava 2019. Završno zasjedanje trebalo bi biti u Rimu na jesen 2018. godine.

Trenutačno Komisija proučava teme: Sinodalnost, Vjera i sakramenti te Sloboda vjerovanja. Vatikan je nedavno već objavio prvi dokument o sinodalnosti, a do kraja zasjedanja bit će objavljena i preostala dva dokumenta.

Tekst i fotografija: www.ika.hr