Akademik Đuro Seder, Bogojavljenje, oltarna slika, Sveučilišna kapela

 

Dragi studenti, nastavnici i djelatnici,

usred borbe s pandemijom koja nam iznova priziva u svijest koliko smo krhka i ograničena bića, predstojeći božićni blagdani dolaze nam kao neizmjerni izvor nade, nutarnje radosti i snage. Božić nam daruje stvarno iskustvo Božje blizine i zajedništva s nama. Isus Krist, Božji Sin, po svom utjelovljenju postao je dionikom ljudske krhkosti i ograničenosti, na rubu društva i u siromaštvu. Stoga nitko ne može ostati ravnodušan pred tom jedinstvenom istinom Božjeg utjelovljenja i solidarnosti s ljudskim rodom. Ove godine Božić nosi posebno i intenzivnije značenje jer nas vraća na spomenutu istinu da nas Bog nije napustio, nego da je uvijek Emanuel – s nama Bog. S nama u svemu: u naših strahovima i bolestima, ali i u našim odnosima i radostima života.

Kroz ovo vrijeme smo imali iskustvo posebne potrebe za blizinom. Na razne načine smo nastojali pokazivati jedni drugima podršku. Stoga zahvaljujemo nastavnicima koji svojom kreativnošću i znanjem nastoje prilagođavati obveze novim okolnostima. Članovima administracije na marljivosti, strpljenju i spremnosti prilagodbe kako bi naš sustav i dalje funkcionirao. A vama, dragi naši studenti i studentice, želimo reći da su vaše strpljenje, razumijevanje i dobronamjerni prijedlozi dragocjene vrijednosti kojima obogaćujete našu sveučilišnu zajednicu i činite ju posebnom. Zahvaljujemo svim našim volonterima koji su kroz mnoge kreativne aktivnosti obradovali ne samo uži krug članova našeg Sveučilišta, nego su nas sve predstavili kroz druge akcije prema potrebitima izvan naše ustanove. Ovo vrijeme zaista pokazuje koliko nam je svima važno to ozračje zajedništva i dobrote. Posebno mislimo na sve oboljele, one koji su u samoizolaciji i nalaze se u mnogim poteškoćama. Nemojte zaboraviti da niste sami i da smo s vama u molitvi, zajedništvu i raznim oblicima pomoći: od nas svećenika do Centra za psihološku pomoć.

Želimo da i dalje u svojim obiteljima njegujete te vrijednosti s nadom pobjede ove pandemije i povratka u zajedništvo našeg Sveučilišta kojem se već sada veselimo. Neka vas, i sve vaše drage koje isto tako ovim putem pozdravljamo, sve blagoslovi i čuva novorođeni Kralj koji razumije sve naše potrebe i nadanja. Njemu se obratimo i utecimo. Neka vas i sve vaše obasjava svojim svjetlom, a njegova majka Marija, zajedno sa svetim Josipom i Trojicom Kraljeva, kojima je posvećena naša kapelica, neka nam bude uzor, pomoć i zagovor u traženju pravih odgovora u istini i ljubavi na sva pitanja koja nam ovi događaji stavljaju u srce.

Želimo vam blagoslovljen Božić i ljubavlju Božjom ispunjenu novu godinu 2021.!

SVEUČILIŠNI KAPELAN                                                           REKTOR

vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo                                            prof. dr. sc. Željko Tanjić