Realizacija novoga projekta Caritasa Crne Gore pod nazivom „Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!“ započela je u nedjelju 19. siječnja. Projekt će se realizirati do kraja kalendarske godine. Caritas Crne Gore se ovime priključio projektu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži iz Hrvatske pod nazivom CRO Laudato si`.

 

Glavni je cilj projekta upućivanje na važnost enciklike pape Franje Laudato si` i poticanje svećenika, redovnika, redovnica, laika i svih zainteresiranih osoba na sudjelovanje u projektom predviđenim aktivnostima. One su fokusirane na očuvanje okoline, a cjelokupnim projektom želi se promovirat neraskidiva veza između Boga, čovjeka i svijeta, kao i poštovanje ljudskog dostojanstva svake osobe. Papa Franjo u enciklici Laudato si` spaja dosadašnje učenje učiteljstva Katoličke Crkve pozivajući sve katolike, ali i sve ljude na „ekološko obraćanje“ i „novi stil života“. Prema planu projekta siječanj je posvećen poštovanju neradne nedjelje, veljača štednji energije za grijanje domaćinstava, ožujak izbjegavanju bacanja hrane, travanj štednji vode, svibanj štednji električne energije, a lipanj izbjegavanju upotrebe plastike.

S obzirom da je siječanj posvećen poštovanju neradne nedjelje, a u Crnoj Gori nedjelja je neradni dan od 10. listopada prošle godine, bili su pozvani svi svećenici, redovnici, redovnice, laici kao i svi zainteresirani da te ili iduće nedjelje posjete starije, nemoćne, bolesne ili usamljene ljude u svojoj okolini te da im djelima tjelesnog i duhovnog milosrđa iskažu kršćansku ljubav. Ove i sve buduće aktivnosti mogu se popratiti fotografiranjem te slanjem na facebook stranicu Caritas Crne Gore, kako bi se projekt uspješno usmjeravao i promovirao. Poštivanje neradne nedjelje od velike je važnosti, kako se navodi u enciklici Laudato si`: „Opsjednutost konzumerističkim načinom života može dovesti samo do nasilja i međusobnog uništenja“. Glavna projektna platforma na kojoj će se objavljivati sve aktivnosti, upute i informacije vezane za projekt jest facebook stranica Caritasa Crne Gore.

U povodu početka projekta „Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!“ predsjednik Caritasa Crne Gore barski nadbiskup i apostolski administrator Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj kazao je „da smo svjedoci globalnih katastrofalnih klimatskih promjena, o čemu je bilo govora i u alarmantnom Izvještaju svjetske meteorološke organizacije (WMO) pred skupštinom UN-a u New Yorku prije nekoliko mjeseci“. „Crkva uvijek iznova želi davati nove odgovore na probleme u suvremenom svijetu. Priroda nam je, kao što piše u Knjizi Postanka, dana da je odgovornim i aktivnim sudjelovanjem svih ‘obrađujemo i čuvamo’ (usp. Post 2,15), također za dobrobit budućih naraštaja“, rekao je nadbiskup Gjonlleshaj, govoreći o ovom projektu.

Ono na što papa Franjo upozorava u enciklici Laudato si` jest to kako je očuvanje planete moralni i etički „imperativ“ i za vjernike i za one koji ne vjeruju, koji mora biti ispred političkih i privrednih interesa. Ne možemo očekivati da ćemo izliječiti naš odnos s prirodom bez izlječenja svih temeljnih ljudskih odnosa, kazao je nadbiskup te dodao: „Potičem stoga vjernike da, ako već nisu, pročitaju Encikliku jer će biti impresionirani dubinom i domišljatošću kojom je problem ekologije tretiran. Ovaj dokument pisan je u vrlo važnom trenutku za naše opstojanje na Zemlji. Vjerujem da će se ovim tekstom mijenjati svijest ljudi širom svijeta. Vrijednost ovog dokumenta prepoznali su i mnogi znanstvenici, kao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. Smisao ekologije jest da zaštitimo svoju okolinu od onečišćenja, ali još više da se trudimo uspostaviti solidarne i ispravne odnose između čovjeka i prirode. Pozvani smo zato razvijati ekologiju uma i srca koja rađa harmonijom s cijelim svijetom. Tako ćemo razvijati osjećaj bratstva sa svim stvorenjima. Stojimo pred ekološkim obraćenjem, a Enciklika nas u tome potiče te ohrabruje sve koji se s pravom brinu o planetu“.

NadbiskupGjonlleshaj izrazio je posebnu radost zbog činjenice da Crna Gora iduće godine obilježava 30 godina otkako je crnogorska Vladausvojila Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori. U tom dokumentu bilo je definirano strateško opredjeljenje Crne Gore da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sustava.

Spomenuo je također Caritas Crne Gore koji na čelu s direktorom Markom Đelovićem radi velike stvari. Nekoliko je postojećih projekata: „Zelena ostrva“, „EARTH“ kojim se motivira mlade za sektor eko i agro-turizma prema principima inkluzivnog i održivog rasta i socijalne uključenosti, projekt kućne njege, radne i socijalne integracije osoba s invaliditetom, promocije volonterizma i mnoge druge.

„Zahvalan sam na otvorenosti i fleksibilnosti Đelovića koji potiče također provođenje projekta primjene enciklike pape Franje Laudato si’. U Barskoj nadbiskupiji i Kotorskoj biskupiji brojne osobe su posvećene zbog dobrobiti drugih: svećenici, redovnice i volonteri koji obilaze potrebne u bolnicama, staračkim domovima i usamljene. Vjerujem da će oni i brojni volonteri naći vremena posvetiti se i ovom projektu. Sve projekte aktivnosti usmjerene su na to da se međusobno potaknemo na promjene ponašanja u međuljudskim odnosima, ali i našeg odnosa s Isusom Kristom“, kazao je nadbiskup koji je aktivnim sudjelovanjem i osobnim primjerom želio dati podršku projektu.

Izvo: IKA