Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je dr. sc. Robina Harrisa, britanskog povjesničara, publicista i savjetnika nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, kao i prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Dr. sc. Robin Harris i rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić u posjetu kod hrvatske predsjednice

„Stepinac – His Life and Times“ prva je sveobuhvatna biografija na engleskom jeziku o blaženom Alojziju Stepincu predstavljena danas na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a prilikom susreta s predsjednicom Grabar-Kitarović autor dr. sc. Robin Harris prezentirao je svoje opsežno djelo koje govori o životu i djelu bl. Stepinca.

 ured-predsjednice2

U razgovoru je posebice naglasio da je kroz istraživanja tijekom pisanja knjige pronašao materijale koji potvrđuju kako je bl. Alojzije Stepinac bio nadasve pravedna osoba koja je pomagala u spašavanju svih ljudi, bez obzira na rasu, vjeru, i naciju. Isto tako, činjenice potvrđuju kako je bio žrtva, i komunističkog i ustaškog režima.

 ured-predsjednice3

Rektor Tanjić uručio je Predsjednici zbornik s međunarodnog simpozija održanog u studenome prošle godine na kojem su uz hrvatske sudjelovali i srbijanski povjesničari.

Sugovornici su se složili kako je važno upoznati javnost o zaslugama i ulozi koju je bl. Alojzije Stepinac imao tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, ne samo zbog Katoličke crkve već i cijelog hrvatskog društva te povijesne istine.

Tekst i fotografije: Ured predsjednice