Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu, 26. svibnja 2021. održat će se blagoslov i otvorenje Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Program počinje blagoslovom Centra u 10.30 sati kojeg će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a nastavlja se u 11 sati u dvorani „Bl. Alojzija kard. Stepinac“.

Na otvorenju Centra uz kardinala Bozanić govorit će rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić te predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj i predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić. Video vezom svečanom programu priključit će se član Papinske komisije za zaštitu maloljetnika i predsjednik Centra za zaštitu djece Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu prof. dr. sc. Hans Zollner, SJ te član Uprave Katoličke organizacije Die Sternsinger – Kindermissionswerk iz Njemačke dr. sc. Franz Marcus. Čestitku u ime Zaklade za pomoć Istočnoj Europi Renovabis iz Njemačke uputit će video porukom  Burkhard Haneke, direktor za projekte Zaklade. U drugom dijelu programa rad Centra predstavit će magistra Marina Šijaković, voditeljica Centra i supervizor rada Centra doc. dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta J. J. Stroßmayera u Osijeku.

Ciljevi rada Centra su promocija dobrobiti i zaštite djece, mladih i odraslih, informiranje i educiranje o dobrobiti i zaštiti, suradnja s drugim sličnim centrima u Rimu, Zagrebu i svijetu, te znanstveno-istraživačko-edukativni rad u Crkvi i Domovini. Voditeljica Centra je magistra Marina Šijaković, a njezini suradnici su magistra psihologije Jelena Zadro, program manager Centra, i diplomirani teolog Damjan Kovač, stručni suradnik, dok su stručni supervizori rada Centra doc. dr. sc. Josip Bošnjaković i dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatsko katoličko sveučilište je osnivač Centra. Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba je nastao po uzoru na Centar za zaštitu djece u Rimu te uz njihovu idejnu i stručnu podršku. Glavni donator Centra je Katolička organizacija Die Sternsinger – Kindermissionswerk iz Njemačke koja je ove godine proslavila 175. obljetnicu postojanja.

Radi poštivanja epidemioloških mjera svečani program u  dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“ moći će pratiti putem službenog YouTube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Hrvatsko katoličko sveučilište