Studenti Odjela za komunikologiju u srijedu 13. studenog ugostili su na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Nicka Thorpea, nagrađivanog britanskog novinara i BBC-jevog dopisnika za središnju Europu koji je sa studentima održao interaktivnu radionicu pod imenom „Kako mediji izvještavaju o temama migracija i izbjeglica“. U dogovoru s g. Janom Kapićem i u suradnji s UNHCR-om, Agencijom UN-a za izbjeglice, susret je organizirala izv. prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac.

Sudionici radionice imali su prilike saznati kako i gdje je izbjeglička kriza iz 2015. počela, njezin povijesni kontekst, koje su razlike u izvještavanju pojedinih europskih država te o prednostima i nedostacima migracijske politike Europske unije. Kao dio kratkog novinarskog zadatka, studenti su, podijeljeni u nekoliko grupa, sastavili nacrt vlastitog trominutnog filma o osobnoj priči jednog od članova nedavno okupljenog tima izbjeglica na Olimpijskim igrama. Cilj tog grupnog rada bio je potaknuti studente na kreativnost, ali i promišljanje o osobnoj odgovornosti medijskih djelatnika u kontekstu objektivnosti i izvještavanja o osjetljivim temama.

Na samom kraju, Thorpe je, potaknut brojnim pitanjima studenata, dao vrijedne i korisne savjete o suočavanju s aktualnim izazovima u novinarstvu te ih zanimljivo sažeo: „Uvijek imajte na umu akronim CEEB, a to znači da budete znatiželjni (curiosity), suosjećajni (empathy), aktivni (energy) i hrabri (bravery).“ Svi uključeni u ovotjedni susret nadaju se uspješnom nastavku suradnje i podizanju svijesti o profesionalnom izvještavanju i potrebi medijske pismenosti.

 

Vijest napisala: Bernarda Krizmanić