Kako Crkva koristi medije? Zna li se nositi s njima i ide li ukorak s vremenom i izazovima koji su pred njom? Koje su sve mogućnosti interneta i može li si i kako Crkva olakšati pastoralno djelovanje? Što se usvojilo, što nije i ima li planova i inicijativa za budućnost? – pitanja su na koja se tražio odgovor u „Argumentima” HKR-a u srijedu 23. rujna. Gostovali su profesor na odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak, informatičar Velimir Jurković i novinarka na Hrvatskoj katoličkoj mreži dr. sc. Marija Pandžić.
 

U emisiji je istaknuto kako je vrijeme pandemije velikim dijelom potenciralo intenzivnije promišljanje o mogućnostima nazočnosti u digitalnom svijetu te da postoje različite inicijative koje su dobro organizirane, strukturirane i koordinirane.

Dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK

„Ono što je važno je sposobnost, a na što Papa potiče, da ne izgubimo konkretnost naših odnosa. Uzmimo pitanje prijenosa svetih misa. Puno svećenika je putem različitih digitalnih platformi virtualnim putem dolazilo do svojih vjernika. Ono što je i Papa naglasio, i što se meni čini važnim naglasiti, preko digitalnih medija ne možemo u potpunosti živjeti svoju vjeru. Treba vidjeti različite razine unutar kojih nam oni mogu pomoći i biti saveznici u tom pastoralnom i organizacijskom nastojanju da Crkva bude što više prisutna u svijetu odnosno da naše pastoralne aktivnosti što bolje funkcioniraju”, istaknuo je dr. Novak.

Informatičar Jurković je primijetio da ne postoji centralno mjesto na kojem bi čovjek mogao pronaći sve informacije koje su mu potrebne glede samog pastorala. „To je bio jedan od razloga zašto smo pokrenuli pilot projekt e-župe. Tu na jednom mjestu imamo, i još uvijek radimo na tome, objedinjene sve pastoralne aktivnosti. Vjernici najčešće traže raspored svetih misa, pregled događaja, radno vrijeme župnog ureda…traže mogućnost elektronske komunikacije sa župom. Što bi se dogodilo da nastupi novi lockdown?”, kazao je Jurković te istaknuo kako ne mora svaka župa nužno ići u proces digitalizacije, ali ono što se može napraviti je to da na jednom mjestu postoje sve relevantne informacije. „To je nešto što bi u vrlo skoroj budućnosti bilo moguće. Ono što vidim u skoroj budućnosti je da se mogu primati standardizirane prijave. Primjerice, roditelji mogu podnijeti zahtjev preko interneta za upis prvopričesnika, krizmanika, zahtjev za vjenčanje itd. Puno toga bi se moglo ubrzati. Dakle, da imamo jedan standardizirani način prijava na događaje, standardiziran pregled rada župnih ureda, svetih misa. Tu je i pitanje granica župe. Na jednom mjestu da vidimo koje su granice, statistike župe, demografska kretanja. Dakle, na jednom mjestu sve ove informacije”, kazao je Jurković.

Velimir Jurković, informatičar

Dr. sc. Marija Pandžić bavila se interaktivnošću Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj na župnim mrežnim stranicama. „Svako istraživanje treba imati svoje postavke. Ja sam se u svom istraživanju 2014. godine tako ograničila na 10 župa s najvećim brojem vjernika, a vrijeme je bilo ograničeno na jednu liturgijsku godinu. Eliminacijom sam došla do 52 župne mrežne stranice od mogućih160. Dakle, samo 32 posto župa ima svoju mrežnu stranicu. U istraživanju sam do zaključka došla da i dalje župnik ima glavnu riječ u župi u 95 posto slučajeva – on određuje što će ići na župne mrežne stranice”, kazala je Pandžić.

Dr. sc. Marija Pandžić

Jurković smatra da postoji mogućnost da se nešto slično ili isto kao sustav e-građani uvede i u Crkvu. „Prijave na zaručničke tečajeve, slanje ženidbenog navještaja, izdavanje krsnog lista, slanje raznih potvrda… sve je to danas-sutra moguće.”

Iskustva digitalne administracije postoji u različitim zemljama. „To je prisutno na nadbiskupijskim razinama i mislim da to posebno nije inicijativa koju treba dovoditi u pitanje. Važno je promisliti, dobro vidjeti da podaci budu zaštićeni i da to bude na korist institucije koja organizira taj portal i isto tako onih vjernika koji su potrebni određenih usluga. No, trebamo ljude uvijek poticati da imaju konkretan odnos sa svojom župom”, istaknuo je dr. Novak.

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. sc. Krunoslav Novak prilikom gostovanju u Argumentima ispričao je kako je doživio imenovanje na novu funkciju te kako je vidi u budućnosti. „Imenovanje me zateklo u mojim svakodnevnim obvezama na HKS-u, u punom jeku priprema za novu akademsku godinu. To nije nešto na što sam se pripremao. Nije bilo prilike promišljati što me sve očekuje. Povjerenje koje su biskupi iskazali izborom i imenovanjem pred mene je stavilo osjećaj odgovornost da to prihvatim.”

Funkciju generalnog tajnika Novak vidi šire od svog područja – medija. „Pitanje je to komunikacije koja je temelj naših međuljudskih odnosa. Moje kompetencije i znanja želim staviti na raspolaganje ovoj službi, ali i svakako one dimenzije koje su u ovo današnje vrijeme velikim dijelom premještaju na društvene mreže, medije gdje postoji tendencija da društveni mediji velikim dijelom preuzme naše interpersonalne razine. Mislim da je ključni zadatak svakome tko se iskreno i ozbiljno bavi promišljenijem i radom na društvenim mrežama, medijima da sačuvamo čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegov identitet. To se sve na društvenim medijima može razvijati, ali na jednoj razini je i ugroženo.”

Izvor: ika.hkm.hr