Zagreb, 26. studenog 2021.

Dragi studenti, profesori i djelatnici našeg Sveučilišta,

vrijeme došašća koje je pred nama i ove godine, vrijeme je kršćanskog iščekivanja. I kao što djeca, dok nešto iščekuju, iščekuju to nestrpljivo, stalno zapitkujući („Mama, jesmo li već stigli, je li već sada more?“ ili „Tata, je li već sutra? Koliko još puta spavam pa idemo?“), tako je i s radosnim razdobljem iščekivanja, došašćem, koje nas pripravlja za dvostruki susret i slavlje: na proslavu godišnje svetkovine Kristovog rođenja i na susret s Kristom koji nam dolazi ususret u svakodnevnom životu, životnom kraju i na kraju vremena.

Ono nije vrijeme pukog čekanja praznika, pasivno vrijeme koje provodimo skrštenih ruku i u stavu besposlenosti, već radosnom napetošću nabijen hod.

A ta radosna napetost omogućuje i naš svekoliki rast.

Stoga bismo vam ovoga došašća željeli predložiti neke aktivnosti koje mogu pospješiti rast kako naše sveučilišne zajednice, tako i svake i svakog od nas.

Od ponedjeljka, 29. studenog svako jutro (od ponedjeljka do petka) u našoj će se kapelici s početkom u 7 sati slaviti sveta misa zornica. Prilika je to već o svitanju u zajedničkoj molitvi dati slavu Bogu, kao i za susret jednih s drugima. Nastavno na potonje, nakon mise uslijedit će i tradicionalna okrjepa čajem, kavom i keksima u Vijećnici.

Kapelan Marko tijekom došašća nudi svim zainteresiranima mogućnost sudjelovanja u duhovnim vježbama. Program je to molitve koji traje od 1. do 24. prosinca. Sastoji se od zajedničkog tjednog susreta, 20 minuta osobne molitve svakoga dana trajanja vježbi, a za one koji to budu željeli i mogućnost osobnog tjednog razgovora u kojem će se, uz duhovnu pratnju, imati prilike osvrnuti na netom zaključeni molitveni tjedan.

Ne treba posebno naglašavati kako će se sve navedene aktivnosti odvijati uz poštivanje epidemioloških mjera.

A s tim u vezi, dotiče se i jedna druga trenutno prisutna napetost u našem društvu. Može nam se učiniti kako ona, za razliku od lepršavih napetostî spomenutih na početku ovoga pisma, može samo smetati i stvarati nemir.

Vođeni Duhom Svetim kojeg smo primili na krštenju, možemo s Bogom i ljudima tako surađivati da se na kreativan način znamo suočiti s izazovima u koje smo uronjeni, odupirući se gubljenju radosti i poleta karakterističnih za razdoblje došašća – iščekivanja rođenja Djeteta Isusa.

Ovo došašće može na novi način biti razdoblje našeg razlučivanja, rasta i donošenja dobrih odluka u nadi da vas u tome vodi mudrost Duha Svetoga i darovi stožernih kreposti: razboritosti, pravednosti, jakosti i umjerenosti.

U tom duhu vas i pozivamo da pazimo jedni na druge u svakom pogledu, da poštujemo epidemiološke mjere i poduzmemo sve što možemo kako bi ovoj pandemiji došao kraj. Koristimo i ovu priliku da vas pozovemo i na cijepljenje kao korisnu mjeru u borbi protiv korona virusa.

Zahvalni za sav vaš trud i zalaganje, za sve što činite da svaki od nas, kao i naša sveučilišna zajednica lakše hodi kroz nevolje pandemije i druge društvene izazove, pozivamo vas sve na molitvu za bolesne i njihove obitelji, na molitvu za sve zdravstvene djelatnike i osoblje u bolnicama, naše profesore i studente koji rade u zdravstvenim ustanovama, za sve one koje je obuzeo strah i malodušnost. Sursum corda! Srca gore, ispunjeni nadom koju nam došašće daruje.

Vaši,

Sveučilišni kapelan                                                 Rektor                                                                                     
vlč. Marko Čolić                                                      prof. dr. sc. Željko Tanjić