Dr. sc. A. James McAdams, profesor na katoličkom Sveučilištu Notre Dame i direktor Instituta Nanovic za Europske studije, posjetio je 13. i 14. siječnja 2013. Hrvatsko katoličko sveučilište.

Nedjelju je iskoristio za razgledavanje hrvatske metropole, a u ponedjeljak u jutarnjim satima susreo se s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, prorektorima prof. dr. sc. Emiliom Marinom, prof. dr. sc. Gordanom Črpićem i prof. dr. sc. Hrvojem Štefančićem te pročelnicom Studijskog odjela povijesti doc. dr. sc. Ines Sabotič.

Uprava Sveučilišta upoznala je gosta sa Sveučilištem i planovima razvoja te iskazalo želju za suradnjom sa Sveučilištem Notre Dame i Institutom Nanovic u vidu razmjene studenata i profesora te ostvarenja zajedničkih projekata. Prof. dr. sc. McAdams izrazio je svoje zadovoljstvo postignutim na Hrvatskom katoličkom sveučilištu istaknuvši kako je važno za mladu demokraciju poput Hrvatske potencijalnim studentima ponuditi drugačije vrijednosti nego što nude ostala Sveučilišta. „Vjerujem da će se Hrvatsko katoličko sveučilište profilirati u Sveučilište koje odgaja mlade ljude ne samo u znanju već i u duhu. S vremenom će mladi ljudi tražiti upravo te vrijednosti. To mogu potvrditi brojnim primjerima ostalih katoličkih sveučilišta u Istočnoj i Srednjoj Europi.“– rekao je prof. dr. sc. McAdams.

U večernjim satima snježni pokrivač nije spriječio pedesetak zainteresiranih da dođu na HKS i prisustvuju predavanju A. Jamesa McAdamsa. Tko je ubio komunističku partiju i zašto nas za to ne bi treba biti briga bila je tema koju je profesor McAdams na vrlo živ, zanimljiv i poučan način predočio svim okupljenim. Iz svog bogatog iskustva proučavanja fenomena komunizma u Istočnoj Europi, osobito u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj (DDR,) iznio je mnoge primjere i nekoliko svojih teza zašto se komunizam kao sustav urušio.
O čemu je A. James McAdams govorio pogledajte na ovom linku.

Raspravu, koja je uslijedila nakon predavanja, moderirao je dr. sc. Stjepo Bartulica, a rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić uručio je gostu prigodan poklon: životopis bl. kardinala Alojzija Stepinca te umjetnički obrađen komadić kamena sa zagrebačke prvostolnice s medaljonom Majke Božje od Kamenitih vrata.

 Foto: Glas Koncila i HKS

 

Hrvatsko katoličko sveučilište