U četvrtak 9. rujna 2021. godine u prostorijama Velikog kaptola u Sisku, u organizaciji Sisačke biskupije, održana je promocija knjige „Zrin”. Srednjovjekovno sijelo knezova Babonića i Zrinskih“ autora izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez sa Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Krešimir Regan, znanstvenog savjetnika sa Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.
Okupljeno mnoštvo prvo je pozdravio mons. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački, te potom i prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Obojica su naglasili potrebu za istraživanjem srednjovjekovne prošlosti Banovine i Pounja, kao i dosadašnju višegodišnju uspješnu suradnju Sisačke biskupije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Među ostalima, na promociji su sudjelovali i izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, te mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije, kao i dr. sc. Krešmir Kužić, jedan od recenzenata knjige. O knjizi su govorili njeni autori, nakon čega je uslijedio niz pitanja okupljene publike.

 

O knjizi:
Knjiga strukturalno, metodološki, izborom tema, razmatranjem novih i novim tumačenjima već poznatih vrela, predstavlja prvu doista cjelovitu studiju kako o samoj utvrdi Zrin, o položaju raznih naselja i utvrda na čijem je čelu kroz nekoliko stoljeća hijerarhijski stajala utvrda Zrin, o nekim aspektima svakodnevnog života na veleposjedu Zrin, o stanovništvu i crkvenom uređenju kako utvrde i podgrađa tako i sela na posjedu, pri čemu su autori posebno istaknuli pozitivne čimbenike koji su sam posjed i utvrdu učinili gospodarski i vojno-strateški jednim od najzanimljivijih i gospodarski najaktivnijih područja srednjovjekovne i ranonovovjekovne Slavonije toga doba. Knjiga je objavljena 2020. godine u izdanju izdavače kuće Srednja Europa.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište