U ponedjeljak 11. veljače 2019. svetom misom i prigodnim programom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu obilježen je Svjetski dan bolesnika. Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika na Hrvatskom katoličkom sveučilištu organizirali su Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, ogranak Zagreb, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, podružnica „Branimir Richter“ Zagreb i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Misno slavlje koje je započelo u 18 sati predvodio je fra doc. dr. sc. Draženko Tomić, župnik župe Svete Ane u Plaškom i sv. Ivana Nepomuka u Saborskom te duhovni asistent Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu u koncelebraciji s prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, nastavnikom Odjela za komunikologiju.

Misnom slavlju odazvao se veliki broj liječnika, medicinskih sestara i tehničara, studenata i djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a uljepšao ga je pjevački zbor studenata sestrinstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na početku misnog slavlja okupljenima se fra. doc. dr. sc. Tomić obratio Riječima: „Bitno je senzibiliziranje javnosti za potrebe bolesnika kako bi im se omogućila što kvalitetnija zdravstvena skrb. I na osobnoj razini važno je pokazati bliskost i empatiju. Sebedarje je odraz božjeg milosrđa. Treba osvijestiti kako je grešna duša bolesna pa budimo spremni primiti ‘Kristovu terapiju’ u obliku odlaska na misu“. 

Evanđelje po Luki (10:30-37), odnosno prispodoba o milosrdnom Samarijancu pročitana je okupljenima kao snažna poveznica s porukom koju nosi Svjetski dan bolesnika – iskazivanje sebedarja, milosrđa i poniznosti. Upravo to je bila poruka homilije fra. doc. dr. sc. Draženka Tomića:

„Tragamo za istinom, a istinska spoznaja traži barem zrnce poniznosti. Zadaća nam je slušati i prikupljati iskustva drugih, povezati znanje i uvijek pitati pitanja o onom prolaznom i neprolaznom. Iz krila kršćanske ljubavi izlaze ljudi koji postaju medicinske sestre, liječnici i volonteri te nastaju bolnice. Kršćanska ljubav utemeljena je u sućuti bez koje čovjek može živjeti, međutim u jednom svijetu koji nije lijep. Zato nam ne smije nedostajati sućuti jer ona mijenja i naše i tuđe probleme, jer ćemo jedino tako biti bliski našem sućutnom Bogu koji nas beskrajno razumije i prihvaća. Ponesimo s našeg zajedničkog obilježavanja Dana bolesnika radost onima kojima su srca i oči presušila zbog svakodnevnih boli i iskušenja“.

Prof. dr. sc. Željko Tanjić pri kraju misnog slavlja obratio se okupljenim zdravstvenim djelatnicima zahvalivši im na dolasku i njihovoj svakodnevnoj brizi za oboljele napomenuvši kako su molitve upućene prilikom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske namijenjene kako bolesnima, tako i onima koji za njih brinu.

Nakon svete mise doc. dr. sc. Krunoslav Novak s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta protumačio je poruku Pape Franje koju je objavio povodom 27. Svjetskog dana bolesnika, istaknuvši svoje tri temeljne misli:

„Prvo; budimo beskrajno zahvalni na darovima koje smo besplatno primili od Boga, život i spasenje, jer ih nismo ničim zaslužili. Neka nas ono što u životu doživimo vodi ka dobrom. Drugo; dar je odraz Božje ljubavi, a darivanje uključuje i darivanje sebe. To je komunikacija onog koji daruje i onog koji prima, dar je uzajamno priznavanje. Treće; budimo sposobni sagnuti se nad ljudskim potrebama jer se Isus ne prestaje saginjati kako bi nam dao nezamisliva dobra, On se ne prestaje saginjati nad ljudskom slabošću i bolešću kako bi nam pokazao ljubav. Svaka gesta ljubavi učinjena u Isusovo ime zapisana je u vječnost i čini dio Isusova kraljevstva nebeskog. Budimo jedni drugima dar jer smo na to pozvani!“

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište