U petak 23. ožujka 2018. održana je druga po redu proslava dana Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Prigodni program započeo je euharistijskim slavljem u Sveučilišnoj kapeli kojeg je predvodio glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom i Sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uljepšale su studentice Odjela za komunikologiju.

Mudro je i primjereno Dan odjela za komunikologiju vezati uz svetkovnu Blagovijesti kojom Bog objavljuje začeće svoga Sina koji postaje čovjekom da bi spasio svijet.U povijesti čovječanstva to je najvažnija vijest, jer bez Isusa Spasitelja ljudi bi ostali izgnanici iz zemaljskoga raja, bez mogućnosti da na ovom svijetu stvaraju bolje uvjete života i bez mogućnosti da ikada dosegnu puninu slobode, ljubavi, radosti i mira. – započeo je svoju propovijed velečasni Ivan Miklenić te nastavio kako je pročitano evanđelje važan temelj komunikacije kroz koje se komunikacija može sažeti u šest faktora. Prvo  je Božja inicijativa koja se očituje kroz Marijino začeće, zatim pojavljivanje glasnika koji je u službi prenositelja poruke, potom Marijino zaprepaštenje viješću i njezino propitkivanje u kojem joj je Glasnik pomogao u odgovorima na sva njezina pitanja i na posljetku vrhunac komunikacije viđen u prihvaćanju njezinoga Blaženog stanja.

Na katoličkom sveučilištu Studij koji proučava komunikaciju u svim njezinim aspektima, u svjetlu Blagovijesti, pozvan je svoj puni smisao pronaći u služenju dobru, kako povijesnom tako i vječnom. U aktualnim hrvatskim prilično kaotičnim prilikama pojava, djelovanje HKS-a i posebno Odjela za komunikologiju iznimno su važni. Ni jedno društvo ne može naprijed bez vrsnih intelektualaca, koje ne resi samo intelektualna akribija nego i sloboda, zrela ljudskost, humanost, ukorijenjenost u autentičnu nacionalnu kulturnu baštinu. Posebno su dragocjeni intelektualci koji svoje uporište imaju u svom osobnom odnosu s Bogom u zajedništvu Crkve Kristove, jer tek takvi intelektualci mogu biti svjedoci i promicatelji humanosti, poštivanja svakoga čovjeka; svjedoci i promicatelji služenja svakome čovjeku i općemu dobru, mogu preobražavati i društvo. – riječi su kojima je velečasni Miklenić završio svoju propovijed.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je prigodni program u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u novoj zgradi kampusa koji su pripremili studenti zajedno sa svojim profesorima.

Sve prisutne pozdravio je pročelnik Odjela za komunikologija izv. prof. dr. sc. Jerko Valković koji je progovorio i o dosadašnjem djelovanju Odjela za komunikologiju zahvaljujući svima koji su na različite načine doprinijeli Odjelu u njegovu rastu.  Na Odjelu, a riječ je o tri preddiplomske godine, studira ovoga trenutka 131 student a zaposleno je 11 nastavnika.

Oduševljen kreativnim programom naših studentica i studenata Odjela za komunikologiju prisutne je pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je pohvalio rad Odjela za komunikologiju i zaželio im puno Božjeg blagoslova u daljnjem radu.

Studentice i studenti prve, druge i treće godine preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija uložili su puno truda, zalaganja i kreativnosti u osmišljavanje programa koji su izveli ovom prigodom. Tako su o stanju u suvremenim medijima i o interpretaciji Papine poruke za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije progovorile Antonela Jakopčević, Martina Dužnović, Magdalena Bilkić i Ana Krištić.  Interaktivnim programom moderatorica Antonela Zora Rezo, studentica 3. godine Odjela za komunikologiju predstavila je svoje kolege koji se u svoje slobodno vrijeme bave sportom, filmom i pri tome osvajaju prestižne nagrade u Hrvatskoj i u inozemstvu. U prezentaciji PREDKOM 365 studentice Iva Anušić i Antonela Zora Rezo  prikazale su postignuća u prošloj akademskoj godini i planove koji će se ostvariti u ovoj godini. Stilske vježbe, koje su vrlo kreativno i duhovito tekstom oblikovale studentice Mirta Raguž i Matea Vidulić, a publici predstavile Karla Matošić, Zrinka Planinčić i Ilijana Knežević, izazvale su smijeh i odobravanje prisutnih. Na koncu je ženska klapa odjela na veoma duhoviti način oslikali su aktualnosti sveučilišnog života.

Nakon pjesme, scenskih prikaza komunikoloških vještina uslijedilo je prigodno druženje.

Ova je godina posebna za Odjel za komunikologiju budući da se zaokružuje preddiplomski studij. Na jesen, s početkom sljedeće akademske godine započinje diplomski studij na Odjelu za komunikologiju. Kako je istaknuo pročelnik Valković, na diplomskom studiju bit će ponuđena da usmjerenja: Interkulturalna komunikacija i novinarstvo te Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću. Detaljniji podatci odnosno uvjeti upisa mogu se pronaći na mrežnoj stranice Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište