Kada promatramo zimski ugođaj koji nam je priroda donijela, teško je steći dojam da smo već ušli korizmeno vrijeme. Kada pritom dodajemo da smo nedavno slavili Božić i novu godinu, onda nam se čini da nismo baš spremni za ovu Korizmu, odnosno da nas je ona zatekla. Bilo kako bilo, došlo je to milosno vrijeme: „Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!“ (2 Kor 6,2) S obzirom na taj iznenadni dolazak Korizme postoji mogućnost da se neki još pitaju što mi je uopće činiti u ovo vrijeme da mi bude na milost. Znam da si mnogi odrede razna djela koja žele ostvariti. Sam Isus nam daje upute u tri riječi: Molitva – Milostinja – Post. Htio bih s vama aktualizirati kroz druge upute. No, te upute neće ništa značiti ako nas još više ne približavaju Bogu i ljudima, ili ako nas njihova provedba čini tužnima. Evo za tebe odnosno za nas desete uputa:

Prvo: Moli! Svako jutro jedan Očenaš i svaku večer jedan Zdravomarijo na nakanu Sveučilišta kojem pripadaš. Naravno da to ne ukida tvoji redovni molitveni plan. Nego ovo ćeš pokloniti sveučilišnoj zajednici svoju zagovornu molitvu za njezin duhovni i znanstveni rast.

Drugo: Potraži u nedjeljnom evanđelju kratku poticajnu rečenicu o kojoj ćeš razmišljati svaki dan kroz taj tjedan. Možeš i tu rečenicu staviti kao sliku svog profila na Whatspp, Viber, Instagram, facebook, ako se služiš tim tehnološkim sadržajima. Ali nije dovoljno tamo staviti, treba o toj rečenici razmišljati.

Treće: Svaki put kada kupuješ nešto što ti nije nužno potrebno za život, podaj i nešto siromasima ili nekoj ustanovi npr. Sveučilištu jer ono dobrim dijelom živi od donatora zahvaljujući kojima neki kolege studenti/ce imaju stipendiju. Možeš i nekoj drugoj ustanovi koja se brine za siromašne! Daj im svoju desetinu!

Četvrto: Svaki dan čini dobro djelo nekome, prije nego te osoba zamoli za uslugu. A to znači imati budno oko na zbivanja i ljude oko sebe!

Peto: Ako ti se netko obraća s neugodnim ili čak bezobraznim sadržajem, nemoj mu odmah uzvratiti istom mjerom. Saberi se i šuti na trenutak (uz kratki molitveni zaziv u sebi!) da ti ne bi jezik bio brži od pameti ili srca kako se obično kaže. Naglom reakcijom nećeš sigurno stvarati mir oko sebe i u sebi, nego ćeš upasti u zamku zloga.

Šesto: Ako si već pola sata pred televizorom mijenjajući programe i nikako da nailaziš na nešto zanimljivo koje će izgraditi tvoj duhovni i općeljudski život, ugasi ga. Malo porazgovaraj sa svojim ukućanima ili prijateljima. Bolje pratiti „programe“ međuljudskih odnosa, nego televizijske programe koji te ne izgrađuju.

Sedmo: Tijekom Korizme, ustani sa stola uvijek s malim, ali realnim osjećajem gladi u sebi. Suosjećaj se na taj način s onima čiji kruh taj dan ovisi o kopanju po kontejnerima.

Osmo: Oprosti! Uvijek pa i kada si uvjeren da si u pravu. Možda ćeš pomisliti da nije to pametno. Istina je, nije pametno tako postupiti, ali što ti vrijedi uvjeravanje i dokazivanje osobi koja iz sebičnih razloga ne želi priznati da je pogriješila. Teško, jako je teško (s) onima koji su uvijek uvjereni da su u pravu. Zato, oprosti i idi dalje!

Deveto: Već neko vrijeme obećavaš da ćeš nekog nazvati ili posjetiti. Daj to napokon učini! Bit će toj osobi veoma drago, a vjerujem i tebi!

Deseto: Ne dozvoli da reklame utječu na tebe po njihovim popustima ili primamljivim cijenama. – Ako nazoveš odmah dobit ćeš 50 % popusta.. Ali to nije sve… itd. No, možda to košta 50% jeftinije, ali tvoj ormar je isto tako pun preko 50% stvari koje ti više nisu toliko potrebne u životu.

I kao bonus za kraj: Nastoji se jedan put tjedno odvojiti od mobitela, računala, televizora, barem na pola dana. To je za tvoje psihičko, duhovno pa i tjelesno zdravlje.

Plodonosno korizmeno vrijeme ti želim!

Odilon Singbo
Sveučilišni kapelan

 

Hrvatsko katoličko sveučilište