img_0497

Prva cjelovita biografija o Stepinčevu životu i vremenu na engleskome jeziku pod naslovom „Stepinac – His life and times“, autora dr. sc. Robina Harrisa, a u izdanju katoličke izdavačke kuće Gracewing, predstavljena je u petak 21. listopada 2016. na Hrvatskom katoličkome sveučilištu u Zagrebu, izazvavši veliko zanimanje u javnosti. O knjizi i okolnostima njezina nastanka govorili su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, povjesničar prof. dr. sc. Jure Krišto i sam autor dr. sc. Robin Harris, a program je moderirao dr. sc. Stjepo Bartulica.

img_0459

 

U uvodnom obraćanju rektor Tanjić pozdravio je i zahvalio na dolasku visokim uzvanicima, predstavnicima državnih i gradskih vlasti, a osobito veleposlaniku  Kanade Nj.E. Danielu Maksymiuku, zamjenici ministra vanjskih poslova gospođi Zdravki Bušić, generalnomu tajniku Hrvatske biskupske konferencije mons. Encu Rodinisu, predsjedniku Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Juri Šarčeviću, gradonačelnikovu izaslaniku g. Stipi Zebi i postulatoru Stepinčeve kauze mons. Batelji, kao i ostalim sudionicima predstavljanja, profesorima i studentima HKS-a i predstavnicima medija.

img_0465

Naglašavajući važnost objavljivanja ove knjige baš na engleskome jeziku rektor Tanjić je rekao kako je ona plod jednoga lijepog prijateljstva između autora dr. sc. Robina Harrisa i dvojice hrvatskih kulturnih velikana iz Londona, Chrisa Cvijića i dr. sc. Branka Franolića, kojima je knjiga i posvećena. Rektor Tanjić je također izrazio da je osobita čast za Hrvatsko katoličko sveučilište što je dr. sc. Robin Harris odnedavno i predavač na Odjelu za povijest našeg Sveučilišta. Knjiga je jednako tako i plod dugotrajnog dokumentarističkog autorova rada u proučavanju Stepinčeva života i vremena, rekao je rektor Tanjić, a smatra je iznimno važnom za hrvatsku nacionalnu i vjersku povijest. Sadržaj knjige raspoređen je na 409 stranica, u 12 poglavlja i sadržava četiri zanimljiva dodatka: Stepinčev govor na sudu; popis broja dužnosnika u središnjoj državnoj upravi Kraljevine Jugoslavije 30-ih godina s obzirom na vjersku pripadnost; tekst koji objašnjava je li Stepinac bio otrovan i Stepinčevu duhovnu oporuku na engleskom jeziku. Riječ je o kompletnoj biografiji Alojzija Stepinca na engleskome jeziku, prvoj nakon 25 godina hrvatske neovisnosti, a prema mišljenju rektora Tanjića, ova bi knjiga trebala biti u svakom našem veleposlanstvu u svijetu jer je nastala iz pera kompetentnog autora i jer jezikom na kojem je pisana pridonosi internacionalizaciji u procesu kanonizacije.

img_0518

 

 

Član mještovite komisije Hrvatske biskupske konferecije i Srpske pravoslavne Crkve o kardinalu Alojziju Stepincupovjesničar prof. dr. sc. Jure Krišto zahvalio je autoru što ga je uključio u stvaranje knjige na način što su razgovarali o dokumentima koje je autor koristio u knjizi. Profesor Krišto je toplo preporučio knjigu dr. sc. Harrisa za čitanje jer je, među ostalim vrijednostima, potkrijepljena autentičnim dokumentima i arhivskom građom te  je pravi primjer, upravo za studente, da povijest može biti zanimljivo pisana. 

img_0557

Autor knjige “Stepinac – His Life and Times” britanski povjesničar dr. sc. Robin Harris na hrvatskom je jeziku pročitao svoj govor, naglasivši da je sada, kao građanin Hrvatske, svjestan da mora govoriti hrvatskim jezikom. Za pisanje i objavljivanje knjige osobito je zahvalio hrvatskomu kardinalu Josipu Bozaniću i mons. Ivanu Šašku na potpori, kao i na savjetima profesoru Krišti, dr. sc. Bartulici , mons. Batelji i rektoru Tanjiću. Govoreći o sadržaju knjige, istaknuo je da je za njega kao povjesničara uvijek najvažnija istina, pa je i cilj njegove knjige otpočetka bio isti – istražiti, razumjeti i opisati istinu o Stepincu.

img_0492

Smatra da u proučavanju Stepinčeva života i rada nema nedostatka informacija, postoji samo trajni nedostatak želje da ih se iščita. Stepinčev život bio je predmet najdetaljnijih studija, i to upravo zbog zlonamjernih optužbi protiv njega, od montiranog procesa pa sve do danas. „Od svih prikupljenih izvora, mi danas znamo da je Stepinac na kraju suđenja sasvim opravdano rekao: ‘Ja kažem javno pred svom nazočnom publikom, makar se i smijala, pred diplomatskim zborom, ukoliko je prisutan, pred stranim novinarima – ako ja budem zaista osuđen, pred Bogom kažem da sam nevin osuđen, savjest mi je čista i budućnost će pokazati da sam bio u pravu’.“ – naglasio je dr. sc. Robin Harris. U nadi da će njegova knjiga pomoći Papinim ekumenskim nastojanjima za što boljim odnosima među Crkvama te da će općenito pomoći pozitivnom rješenju svih pitanja vezanih uz Bl. Alojzija Kardinala Stepinca, dr. sc. Harris je zaključio: „Bolje razumijevanje povijesne stvarnosti kao korak prema oproštenju nešto je što svaki razuman čovjek mora poželjeti.“

img_0489

Rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić najavio je skoro predstavljanje još jedne knjige, zbornika radova s prošlogodišnjega skupa pod nazivom „Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća“, koji je objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku sa širokim sažecima na talijanskom, za koji vjeruje da će, kao i Harrisova knjiga, poslužiti u procesu kanonizacije. Obje knjige smatra većim poticajem svima, osobito mladima, za još dublje proučavanje Stepinčeva života i djelovanja te da rasprave o Stepincu ne ostanu samo među nama, nego da široj javnosti i izvan Hrvatske predstavimo ono za što mi svi odavno u dubini duše osjećamo da je prava istina o Stepincu. 

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je Ana Čizmek, učenica Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba te je izvela prvi stavak La Serenor iz ciklusa Collectici intim skladatelja  Vicentea Asencija.

img_0453

 

Tekst: IKA/HKS

 

Hrvatsko katoličko sveučilište